Disputele istorice continuă să influențeze activitățile grupurilor japoneze din Coreea de Sud. Cea mai recentă victimă până în prezent, lanțul de îmbrăcăminte ieftin Uniqlo a anunțat, luni, 14 decembrie, închiderea magazinului principal din Seul. Situat convenabil la intrarea în cartierul turistic Myeongdong, punctul de vânzare, care făcea 2 miliarde de won (1,5 milioane de euro) în vânzări pe zi când a fost deschis în 2011, se va închide la sfârșitul lunii ianuarie 2021.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mesajul "Vă mulțumim pentru sprijin" împodobește acum fațada de sticlă, ilustrând dificultățile magazinului într-o țară clasată pe locul trei printre partenerii comerciali japonezi, după China și Statele Unite.

Uniqlo suferă de boicotarea produselor japoneze, lansată în vara anului 2019 ca răspuns la întreruperea exporturilor către Coreea de Sud a anumitor materiale pentru microprocesoare, decisă de Tokyo. Oficial, hotărârea a fost luată din motive de securitate. Neoficial, ea a fost o răzbunare pentru condamnarea mai multor industriași japonezi, inclusiv a companiei siderurgice Nippon Steel, pentru a-i despăgubi pe coreenii care au fost victime ale muncii forțate în perioada colonială (1910-1945).

Golite de clienții lor locali, magazinele Uniqlo au fost apoi golite de turiști din cauza crizei Covid-19. Fast Retailing, compania-mamă, a înregistrat o pierdere de 88,3 miliarde de woni în Coreea de Sud în anul fiscal încheiat la sfârșitul lunii august.

Alte sectoare au suferit șocul boicotului. Fabrici de bere precum Asahi și-au văzut berile dispărând de pe rafturile supermarketurilor. Vânzările de mașini japoneze s-au prăbușit. Nissan chiar s-a retras de pe piață.

Desigur, boicotul tinde să rămână fără suflu și îşi atinge limitele, mai ales când vine vorba de produse unice. Tamagotchi, producătorul de jucării Bandai, "a doborât recordul din toate timpurile pentru comenzile de jucării în Coreea de Sud", se lăuda ramura locală a companiei. De asemenea, Sony nu mai are disponibil PlayStation 5. Lansarea, în primăvară, a noii tranșe a Animal Crossing, de la Nintendo, a dus la cozi lungi în fața magazinelor. Mai general, vânzările online ar fi compensat oarecum impactul negativ al boicotului și al Covid-19.

Cu toate acestea, viitorul rămâne sumbru. Tokyo ar refuza să participe la summitul trilateral China-Japonia-Coreea de Sud, programat inițial pentru 2020 în Coreea de Sud și amânat în cele din urmă până în 2021. Semn al blocajelor în curs, instanța din Pohang a respins vineri, 11 decembrie, recursul formulat de Nippon Steel, care a contestat confiscarea unei părți din participațiile sale din Coreea de Sud, și anume 194.794 acțiuni, evaluate la aproximativ 973 milioane de woni, în PNR, o societate mixtă creată cu siderurgicul sud-coreean Posco, pentru a finanța despăgubirile. Le Monde (preluare Rador)