Cine este disidentul iranian Ruhollah Zam, a cărui execuție provoacă un scandal mondial?

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 17 decembrie 2020, 1:04 Actualitate | Internaţional


Ruhollah Zam
Foto: Wikipedia
Exilat de mult timp în Franța, unde avea statut de refugiat, acest jurnalist s-a făcut cunoscut prin intermediul unui canal Telegram în timpul protestelor din Iran din iarna 2017-2018.

O execuție "barbară", "inacceptabilă" ... Guvernul iranian şi-a atras o avalanşă de condamnări după spânzurarea pe 12 decembrie a opozantului Ruhollah Zam, mai multe guverne occidentale acuzând, de asemenea, Teheranul că l-a răpit din străinătate pentru a-l judeca. Cu cel puțin 251 de execuții în 2019, Iranul este țara care folosește cel mai mult pedeapsa cu moartea, după China, potrivit ultimului raport global al Amnesty International privind pedeapsa capitală, , scrie L'Express, citat de Rador.


Ruhollah Zam este prezentat ca "jurnalist și disident" de ONG-ul pentru drepturile omului Amnesty International. El a fost găsit vinovat că a jucat un rol activ, prin intermediul unui canal fondat în 2015 - Amadnews - pe platforma de mesagerie criptată Telegram, în timpul contestaţiei din Iran din iarna 2017-2018.

Cel puțin 25 de persoane au fost ucise în aceste tulburări care au afectat zeci de orașe iraniene între 28 decembrie 2017 și 3 ianuarie 2018. Teheranul a calificat drept "răzvrătire" această mișcare de protest împotriva costului ridicat al vieții, care a luat rapid o întorsătură politică. Telegram a închis Amadnews - care avea aproape 1,4 milioane de abonați -, învinuind canalul de incitare la "violență". "El divulgase și conturile bancare ale fostului șef al puterii judiciare, ayatollahul Sadegh Larijani", a detaliat academicianul franco-iranian Azadeh Kian.

De câţiva ani, Zam trăia în exil în Franța, unde avea statut de refugiat, înainte de a fi arestat de Garda Revoluționară, armata ideologică a Republicii Islamice, în circumstanțe obscure. Arestarea sa a fost anunțată în octombrie 2019, dar Iranul nu a specificat locul sau data incidentului. Mai multe ONG-uri acuză Teheranul că l-a răpit în timp ce se afla în Irak. "El a fost răpit în timpul unei vizite în Irak în octombrie 2019 de către Gărzile revoluționare, aparent cu ajutorul serviciilor de informații irakiene și a fost dus cu forța în Iran", a spus Amnesty International.

În acest sens, Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a declarat că există "îngrijorări serioase cu privire la faptul că arestarea lui Zam în afara teritoriului iranian ar putea echivala cu o răpire și că transferul său ulterior în Iran pentru proces nu ar fi respectat garanțiile unei proceduri obişnuite". Cu o zi înainte, Ministerul de Externe german declarase că este șocat de circumstanțele din jurul condamnării lui Zam "în special răpirea lui în străinătate".

Procesul lui Zam s-a deschis în februarie. Potrivit rechizitoriului, opozantul era învinuit de "corupție pe pământ", una dintre cele mai grave acuzații din Iran, pedepsită cu moartea. De asemenea, el era urmărit penal pentru "infracțiuni împotriva securității interne și externe a țării", "spionaj în beneficiul serviciului de informații francez" și insulte la adresa "caracterului sfânt al Islamului". Autoritatea judiciară a indicat în iunie că inculpatul a fost găsit vinovat de toate cele treisprezece acuzații formulate împotriva sa.

Într-un "interviu" difuzat de televiziunea de stat, Zam a apărut declarând că a crezut în ideile reformiste până la arestarea şi închiderea aproape trei luni în timpul marii mișcări de protest împotriva realegerii președintelui Mahmoud Ahmadinejad în 2009, dar a negat că a incitat la violență.

Luni, şeful diplomației americane Mike Pompeo a denunțat o execuție "barbară și nedreaptă". Anterior, Michelle Bachelet se declarase "îngrozită" și criticase utilizarea "alarmantă și în creștere" a pedepsei cu moartea de către Teheran. La sfârşitul săptămânii trecute, numeroase țări europene au denunțat această execuție, împingându-și diplomații în special să boicoteze un important forum economic Europa-Iran, în care urma să intervină ministrul iranian al Afacerilor externe, Javad Zarif, precum și șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Dar pentru președintele Hassan Rohani, executarea lui Ruhollah Zam nu ar trebui să aducă atingere relațiilor dintre Iran și UE. "Europenii au fost întotdeauna sensibili la anumite lucruri și noi la fel față de altele", a adăugat președintele iranian: "Și noi avem motive să fim nefericiți din cauza lucrurilor pe care le fac statele europene".

Duminică, Iranul i-a convocat pe ambasadorii Germaniei și Franței la Teheran pentru a protesta împotriva condamnării, cu o zi înainte, de către Uniunea Europeană și Paris, a acestei execuţii. Moartea lui Ruhollah Zam vine într-un moment în care multe puteri europene speră să reînvie acordul nuclear cu Iranul, profitând de plecarea președintelui american Donald Trump de la Casa Albă la începutul anului 2021.

"Execuția lui Zam va aduce în mod logic tensiuni în relațiile Europa-Iran într-un moment deja tensionat", în jurul acordului privind energia nucleară, afirmă Ellie Geranmayeh, colaborator al grupului de reflecție european ECFR.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8563 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Nasol (Joi, 17 decembrie 2020, 1:47)

  RaduMischie [utilizator]

  Totusi, noi de aici stim ca Iran are mare influenta in Irak. Clar si el stia, cunoscand bine zone. Ce l-o fi manat sa riste si sa mearga in Irak?
  • +5 (5 voturi)    
   uite ce zice Washington Post (Joi, 17 decembrie 2020, 9:42)

   Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

   ”But he was lured to Iraq in October 2019 and abducted by the Iranian Revolutionary Guard Corps”. Probabil că serviciile secrete iraniene au găsit o posibilitate să infiltreze un agent în anturajul lui, să-l intoxice cu informații false dar credibile și să-l ademenească în Irak. Acolo probabil că era simplu să cadă la înțelegere cu șiiții irakieni din sud să se facă că nu văd că trec un balot în Iran. Sau probabil că a trădat cineva, tot din anturajul lui, și asta este posibil. E o tactică veche asta, inaugurată de CEKA în anii 20.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Trust
  • +4 (4 voturi)    
   în general, revoluţionarii riscă, nu sunt laşi (Joi, 17 decembrie 2020, 10:44)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

   ca ceilalţi şi tocmai de asta sunt de admirat.
 • +10 (12 voturi)    
  Lol (Joi, 17 decembrie 2020, 2:28)

  mitg [utilizator]

  "Și noi avem motive să fim nefericiți din cauza lucrurilor pe care le fac statele europene"

  Care-ar fi alea, faptul ca UE a infruntat santajatul si a mentinut acordul nuclear in loc sa-i sanctioneze si sa-i falimenteze totalmente in 6 luni?
 • -13 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 17 decembrie 2020, 2:54)

  [anonim]

  • +5 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 17 decembrie 2020, 9:08)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • -3 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 17 decembrie 2020, 10:58)

    [anonim] i-a raspuns lui

   • -4 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 17 decembrie 2020, 11:03)

    [anonim] i-a raspuns lui

    • +3 (5 voturi)    
     mda (Joi, 17 decembrie 2020, 12:20)

     tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui

     Politrucul din ST Petersburg sa isi faca mai bine munca de trol!

     Da, este ilegal sa imbogatesti uraniu, asa cum prevad restrictiile internationale.

     "Iran has reportedly breached its nuclear pact with world powers by surging its enriched uranium stock and further refining its purity beyond allowed standards, the UN atomic agency, International Atomic Energy Agency"

     https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_program_of_Iran#Enrichment
     • +1 (1 vot)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 17 decembrie 2020, 16:00)

      [anonim] i-a raspuns lui tudor74

      • 0 (0 voturi)    
       politica externa violenta (Joi, 17 decembrie 2020, 21:22)

       ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

       Este cunoscuta.

       In cazul special al iranianului mitraliat poate a existat o urgenta, poate NU, poate a fost o actiune menita sa intarzie sau sa infricoseze pe cei care se duc prea departe...

       greu de judecat limpede un caz despre care eu cel putin consider ca am putine date.


       dar si eu cred ca principiile si nu conjuncturile ar trebui sa ne ghideze.

       totusi nu se poate pune egal intre jurnalist si cel mitraliat - este o chestiune de impact unde forta mintii celui din urma nenorocea pre prea multi fata de schimbarea unui regim cu altul care ameninta numai pe unii - repet poate ca este o chestiune de impact si timing.

       dar repet iarasi -
       Principiile trebuie respectate.
  • +2 (8 voturi)    
   Totusi Israelul nu omoara arabi (Joi, 17 decembrie 2020, 9:26)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   dupa cum i se nazare, ci dupa faptele pe care le comit, In cazul de fata, cercetatorul iranian era implicat in producerea pe ascuns a bombelor atomice.
   • -3 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 17 decembrie 2020, 10:59)

    [anonim] i-a raspuns lui bancher

    • 0 (0 voturi)    
     au existat somatii (Joi, 17 decembrie 2020, 21:27)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

     Sa opreasca dezvoltarea programului.

     Iranul a avut posibilitatea sa ia la cunostiinta acuzatiile care i se aduceau si sa opreasca dezvoltarea dar nu s-a conformat.

     repet cazul/speta insa depaseste o cunoastere mai detaliata

     poate sa fie subiect al unei viitoare cercetari/carti
  • +1 (7 voturi)    
   Exact (Joi, 17 decembrie 2020, 10:42)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui

   Romanii nu pricep ce se intampla in tara lor, nu poti avea pretentia sa priceapa ce este peste hotare.
 • +8 (8 voturi)    
  penibil (Joi, 17 decembrie 2020, 10:42)

  let_s_twist_again [utilizator]

  toţi sunt şocaţi, protestează din gură dar nu fac nimic concret.
  într-o lume normală, răpirea în mod securistic a unui om pe teritoriu străin ar trebui să constituie casus belli iar întreaga comunitate internaţională să riposteze vehement şi militar, nu doar declarativ, împotriva răpitorului.
 • +2 (4 voturi)    
  De ce este favorizat Iranul ? (Joi, 17 decembrie 2020, 11:25)

  Cugetator [utilizator]

  Statele mari si importante ale Uniunii Europene precum si Rusia , stiu destul de bine ce fel de regim are Iranul Revolutiei Islamice , cum se amesteca agresiv cand poate si unde poate ,cum isi continua inarmarea nucleara si cu toate acestea isi mentin politica de autopacalire in privinta comportarii Iranului . Dupa infrangerea profund nefericita a lui Trump, exista posibilitatea ca si SUA sa se alature acestei politice falimentare ,evident cu mimarea posibilitatii transfomarii Iranului intr-o tara democrata. Aceasta politica seamana izbitor cu politica conciliatorilor europeni si a Rusiei Sovietice impotriva Germaniei Naziste. Desigur ca Iranul nu are puterea Germaniei Naziste, dar poate leza important zona Orientului Apropiat si Mijlociu si intreaga lume !
  • 0 (2 voturi)    
   facepalm (Joi, 17 decembrie 2020, 12:23)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Cugetator

   "Dupa infrangerea profund nefericita a lui Trump" ... realizezi ca Iranul si-a ascutit dintii in momentul in care urnangutanul a devenit POTUS!

   Alegerea acelui sfincter portocaliu ca POTUS a provocat pagube pe plan international care va necesita decenii sa fie reparate.
   • -1 (1 vot)    
    Nu miscau in fata lui Trump (Joi, 17 decembrie 2020, 15:49)

    gio13 [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Nu stiu ce dinti si-a ascutit Iranul in vremea lui Trump, am vazut ca si-a ascutit dintii doar impotriva avionului de pasageri ukrainieni, erau atat de panicati cand s-a uitat urat Trump la ei ca au inceput sa traga in orice pasare se apropia de teritoriul lor. Plus generalul ala, marele erou, l-a facut Trump disparut, la fel ca si pe savantul asta cu energia nucleara, aici impreuna cu israelienii. Nu, nu si-au ascutit coltii, de abia au mai palpait si asta din cauza europei vestice care in loc sa stranga latul economic, le-a permis sa traiasca. Acuma daca Binden si gruparea sa colorata iarasi vrea sa reia acordul, care, asa cum zicea Trump, nu era decat o taxa de protectie platita unui bataus fara a exista vreo certitudine ca batausul nu se mai inarmeaza, atunci Iranul o sa-si poata ascutii coltii cu adevarat. Din pacate Trump nu mai e, au ajuns la putere progressistii lui peste si miscarea Black Lives Matter, se sperie iranul de Binden si de Condoleeza aia noua de nu mai poate.
    • 0 (0 voturi)    
     da (Joi, 17 decembrie 2020, 21:32)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui gio13

     sunt situatii cand calea diplomatica/internationala este epuizata si ramane numai calea militara/ a fortei.
 • -2 (4 voturi)    
  ... (Joi, 17 decembrie 2020, 11:58)

  vitan.sandu [utilizator]

  Nu cred ca trebuie sa ii judecam noi pe iranieni pentru ce i-au facu astuia! Ei au legile lor, vrei sa traiesti in Iran, respecta legile sau raspunzi pentru incalcarea lor! Eu am mai multa treaba cu tradatorii nostrii: pacepa si raceanu, si o multime de vanzatori de tara de dupa 1990! Care ar merta aceiasi soarta precum iranianul asta!
  • +2 (2 voturi)    
   Legea iraniana (Joi, 17 decembrie 2020, 15:41)

   gio13 [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Respectivul nu traia in Iran si nu inteleg cum legea iraniana se aplica in strainatate. Plus faptul ca a fost rapit dintr-o tara straina si suverana este o forma de agresiune si terorism politic. Foarte grav este ca li se permite fara consecinte.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by