Un europarlamentar maghiar, membru al Fidesz, partidul lui Viktor Orban, a fost sancționat miercuri de grupul Partidului Popular European (PPE, dreapta) pentru că a comparat atitudinea președintelui său Manfred Weber cu cea a Gestapo, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un text aprobat de 96% dintre alegători la o ședință a grupului „retrage cu efect imediat” lui Tamas Deutsch dreptul său de a vorbi în plen și de a fi numit „raportor” în numele PPE.

Grupul solicită, de asemenea, partidului, condus de polonezul Donald Tusk, „să ia o decizie finală” cu privire la calitatea de membru al Fidesz în PPE.

Tamas Deutsch a denunțat în noiembrie observațiile liderului europarlamentarilor PPE în favoarea unui mecanism contestat de Ungaria și Polonia privind respectarea statului de drept.

Weber "afirmă că, dacă nu avem nimic de ascuns, atunci nu avem de ce să ne temem. Îmi amintesc că Gestapo (...) avea același slogan", a declarat Deutsch.

Patruzeci de europarlamentari (din 187), conduși de austriacul Othmar Karas, au solicitat apoi într-o scrisoare excluderea sa din grup, principala forță politică din Parlamentul European condusă de germanul Manfred Weber.

Textul adoptat miercuri seară „condamnă cu tărie declarațiile” lui Tamas Deutsch care sunt „în mod clar în contradicție cu valorile democrației creștine europene și ale PPE” și condamnă „atacurile frecvente ale reprezentanților Fidesz împotriva Uniunii Europene și a membrilor săi".