Un hacker olandez, care descoperise în octombrie parola de Twitter a președintelui Statelor Unite, „nu este supus urmăririi penale”, a declarat miercuri Ministerul Public olandez, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Aceasta este concluzia Parchetului Public după o anchetă avansată a Poliției Naționale", a spus ministerul într-un comunicat.

Victor Gevers, al cărui nume a fost dezvăluit de mass-media olandeză, reușise el să descopere parola președintelui american, afirmă procurorul care îl prezintă drept „hacker etic”.

„După ce a reușit să se conecteze, olandezul a încercat să ia legătura cu autoritățile SUA pentru a-i avertiza asupra vulnerabilității” accesului la contul președintelui, potrivit procuraturii.

"El s-a identificat în acest fel și le-a dat sfaturi pentru a remedia această vulnerabilitate", a adăugat ministerul.

Bărbatul de 44 de ani a declarat mai târziu poliției olandeze că dorește să verifice puterea parolei lui Donald Trump, dorind să evite un hack al contului său chiar înainte de alegeri, din cauza „problemelor importante”.

Casa Albă a negat conexiunea hackerului, în timp ce Twitter a spus că nu are dovezi de conectare din exterior.

„În Olanda, pirateria este supusă urmăririi penale”, reamintește acuzarea, ceea ce explică de ce a fost deschisă o anchetă în Olanda împotriva hackerului olandez.

Cu toate acestea, el consideră că în anumite „circumstanțe speciale” urmărirea penală nu este adecvată.

Potrivit autorităților olandeze, hackerul a accesat într-adevăr contul de Twitter al lui Donald Trump, dar „respectând criteriile elaborate de jurisprudență” și care îl fac „un hacker etic”. Și nu a postat pe Twitter pretinzând că este președintele SUA.

„Autoritățile americane au fost informate” cu privire la rezultatele anchetei olandeze, încheie acuzarea.

Victor Gevers își povestise aventura într-un interviu publicat pe 22 octombrie în lunarul Vrij Nederland.

El spune că a încercat mai multe parole precum „MakeAmericaGreatAgain” înainte de a intra în „maga2020”, prescurtarea sloganului lui Donald Trump care i-a dat acces la cont, a declarat el ziarului olandez.