Orizontul pare să se lumineze în privința unui acord post-Brexit, cu progrese reale înregistrate miercuri, cu excepția pescuitului, și cu declarații mai puțin alarmiste, scrie AFP.

Boris Johnson si Ursula von der LeyenFoto: SWNS Adam Gray / SWNS / Profimedia

"Există o cale spre un acord. Ea este poate foarte îngustă, dar este acolo", a afirmat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața deputaților europeni.

"Următoarele zile vor fi decisive", a adăugat ea, invocând avansuri în două dintre cele mai spinoase trei subiecte în negociere de luni de zile: condiții echitabile de concurență și guvernanța viitorului acord.

Și cancelarul german Angela Merkel a a vorbit despre "progrese", în timp ce, peste Canalul Mânecii, premierul Boris Johnson afirma că există "toate șansele, toate speranțele" pentru încheierea unui acord.

Dacă un "no deal" nu poate fi exclus, cu toate consecințele sale dificile pentru economii deja afectate de pandemie, declarațiile din ultimele ore sunt total diferite de pesimismul de săptămâna trecută.

Printre progresele invocate de von der Leyen, angajamentul britanicilor de a respecta normele de mediu, sociale și fiscale la nivelul de la momentul divorțului definitiv, 31 decembrie.

Dar europenii, care nu vor cu niciun chip să vadă apărând la porțile lor e economie care recurge la dumping, și-ar dori să se asigure în acord că britanicii nu vor devia de la aceste norme în viitor.

De asemenea, au fost înregistrate avansuri în materia ajutoarelor de stat, cu definirea unor "principii comune", destinate să garanteze faptul că britanicii nu-și vor subvenționa facil companiile după ce nu vor mai fi supuse unor reglementări europene foarte stricte în materie de ajutoare publice.

Pescuitul, problema cea mai delicată

Menținerea acestor "condiții echitabile de concurență" este considerată indispensabilă de UE pentru a lăsa Londrei un acces inedit, fără taxe vamale sau cote, la imensa sa piață.

În ceea ce privește un alt subiect de blocaj, guvernanța acordului și maniera de rezolvare a disputelor, von der Leyen a anunțat că este în mare rezolvată, fără a oferi mai multe precizări.

Obiectivul europenilor este să poată adopta contramăsuri în caz de litigii cu Londra, precum drepturi vamale sau suspendarea parțială a acordului, fără a aștepta o procedură clasică de arbitraj.

Rămâne problema pescuitului, foarte sensibilă pentru unele state membre (Franța, Olanda, Spania, Danemarca, Belgia) și din care britanicii au făcut un simbol al suveranității lor regăsite.

Este chestiunea "cea mai dificilă", arată un diplomat european, în special pentru că Bruxellesul va trebui să se "asigure că statele membre vor suferi de manieră egală consecințele" unui acces mai restrâns la apele britanice.

"Există tensiuni între statele membre deoarece englezii joacă pe specificul activității de pescuit a statelor membre pentru a diviza europenii", arată o altă sursă europeană.

În această incertitudine, statele europene au aprobat miercuri măsuri de urgență pentru a menține traficul aerian și rutier timp de șase luni, sub rezerva reciprocității. Aceste măsuri trebuie supuse votului Parlamentului European vineri.

După ce a părăsit oficial UE în 31 ianuarie 2020, Regatul va abandona definitiv piața unică și uniunea vamală în 31 decembrie.

În lipsa unui acord comercial, schimburile cu UE se vor derula după regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), sinonime cu taxe vamale sau cote.