​Fermierii care protestează de câteva zile în centrul Chișinăului față de creșterea cotei TVA la producția agricolă anunțată de Guvern pentru anul viitor au venit cu tractoarele la Parlament unde are loc o ședință de plen, transmite Radio Chișinău.

Protest fermieri ChisinauFoto: Mihai Karaush / Sputnik / Profimedia

Căteva tractoare au urcat pe scări în scuarul Parlamentului în timp ce poliția a încercat să-i alunge pe protestatari. Între protestatari și polițiști au avut loc altercații, potrivit imaginilor transmise în direct de unele portaluri online și pe rețelele sociale.

„În rezultatul acțiunilor ilegale admise de protestatari, au avut de suferit patru angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, care au primit diverse traumatisme fiind transportați la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare”, a spus Poliția, potrivit Jurnal.md.

Două auvehicule ale carabinierilor și sute de carabinieri și mascați au creat un cordon la intrarea în Parlament după incidente.

Protestatarii au scandat „Dodon la pușcărie”, „Anticipate”, „Demisia!”, „Noi nu cedăm!”.

Șapte reprezentanți ai fermierilor au intrat în Legislativ pentru a discuta cu grupurile politice parlamentare.

Fermierii protestează față de intenția autorităților de a crește cota TVA la producția agricolă de la 8 la 12 la sută în politica bugetar – fiscală pentru anul viitor.

Pentru a calma spiritele, Guvernul a propus luni ca majorarea să se aplice de la 1 iulie și nu de la 1 ianuarie cum era prevăzut inițial, însă propunerea a fost respinsă de agricultori deoarece ei încep sa-și vândă producția în a doua jumătate a anului.