Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea miercuri, consultări politice cu ministrul de externe al Republicii Macedonia de Nord Bujar Osmani, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează la Bucureşti, la invitaţia omologului român, informează MAE.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cadrul consultărilor vor fi abordate sprijinul României pentru agenda europeană a Republicii Macedonia de Nord şi pentru politica de extindere a UE, problematica de securitate şi relaţiile în cadrul NATO, cooperarea la nivel regional, precum şi în cadrul organizaţiilor internaţionale, potrivit sursei citate.

”Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, cu acest prilej, disponibilitatea României de a oferi asistenţă R. Macedonia de Nord în contextul pregătirilor pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE.

Totodată, va saluta, o data în plus, aderarea formală a R. Macedonia de Nord la NATO, în martie 2020, România fiind un susţinător constant şi ferm al aspiraţiilor euro-atlantice ale R. Macedonia de Nord şi primul stat care a ratificat Protocolul de Aderare la NATO a acestei ţări”, spune MAE.

Ministrul de Externe al Macedoniei de Nord a cerut marți Uniunii Europene să împiedice "șantajarea" țării sale, care se confruntă cu noi obstacole în procesul de aderare, după ce Bulgaria a blocat negocierile.