Ministrul de Externe al Macedoniei de Nord a cerut marți Uniunii Europene să împiedice "șantajarea" țării sale, care se confruntă cu noi obstacole în procesul de aderare, după ce Bulgaria a blocat negocierile, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Macedonia de Nord și-a schimbat anul trecut numele pentru a pune capăt unei dispute cu Grecia, care îi bloca ambițiile europene, dar acum se confruntă cu opoziția Bulgariei, care cere să fie recunoscute "rădăcinile bulgare" ale limbii țării, ale poporului și istoriei sale.

"Procesul european nu ar trebui să antreneze șantajul fiecărei țări din Europa sau din Balcanii de Vest", a spus ministrul de externe Bujar Osmani.

Bulgaria argumentează că identitatea națională a Macedoniei de Nord este o construcție artificială și că limba și poporul macedonean sunt în principal bulgare.

Opinia publică din Bulgaria susține această poziție intransigentă, potrivit sondajelor recente: 79% dintre bulgari cred că nerecunoașterea de către Skopje a originilor bulgare ale populației macedonene reprezintă o "manipulare a faptelor istorice" iar 45,5% cred că nu trebuie recunoscută existența limbii macedonene, potrivit institutului Alpha Research.