Belgia ar putea apela la trecut în cazul în care Uniunea Europeană și Londra nu vor încheia un acord comercial în prezent, scrie Euronews.

Privilegiul belgianFoto: EuroNews

Pescarii europeni, inclusiv cei din Belgia, își vor pierde dreptul de a pescui în apele britanice dacă nu va exista niciun acord comercial după expirarea perioadei de tranziție post-Brexit la 31 decembrie.

Însă Belgia ar putea apela la o cartă din secolul XVII într-o tentativă de a-și păstra cel puțin o parte din accesul la apele britanice.

Carta, cunoscută drept „Privilegiul”, permite ca până la 50 de pescari din orașul flamand Bruges să pescuiască în apele Marii Britanii pentru Perpetuitate.

Aceasta a fost emisă de regele Carol al II-lea după ce a fugit în exil în Europa ca urmare a executării tatălui său, Carol I, în 1649.

Jan d'Hondt, arhivistul șef al arhivei orașului Bruges, a declarat pentru Euronews că documentul a fost un cadou „din partea lui Carol al II-lea pentru cetățenii din Bruges”.

„L-a acordat în 1666 iar motivul pentru care a făcut acest lucru este fiindcă a fost în exil în Bruges între 1656 și 1659 din cauză că [Oliver] Cromwell i-a executat tatăl...iar ca gest de recunoștință a acordat acest privilegiu orașului Bruges”, a relatat d'Hondt.

Regatul Unit afirmă însă că tratate mai actuale, precum Convenția Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării, suprascriu documentul belgian.

Însă potrivit lui d'Hondt, acest lucru s-ar putea să nu fie adevărat dat fiind atașamentul Marii Britanii față de tradiții.

„Marea Britanie este o țară cu o mulțime de tradiții și legi de drept comun”, afirmă arhivistul, adăugând că „ei au Legea Monarhiei din secolul XIII și poate că poți zice că Privilegiul este încă legal, dar nu este la latitudinea mea să decid asta”.