Ministrul iranian de externe a condamnat marți sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva Turciei impuse din cauza achiziționării de către Ankara a sistemului de apărare aerian rusesc S-400, invocând un „dispreț față de dreptul internațional”, relatează AFP și Daily Sabah.

HotNews.roFoto: Hotnews

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat luni impunerea de sancțiuni împotriva agenției guvernamentale turcești responsabile de achizițiile de arme (SBB), interzicerea tuturor licențelor de export de arme către Turcia și sancționarea financiară a președintelui agenției, Ismail Demir, precum și ai altor ofițeri ai SBB.

S-400, un sistem de apărare antiaeriană de ultimă generație și unul dintre mândriile industriei militare rusești, este incompatibil cu sistemele NATO din care Turcia face parte.

„Condamnăm puternic sancțiunile recente ale SUA împotriva Turciei și suntem solidari cu poporul și guvernul său”, a scris pe Twitter ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif, folosind hashtagul #Neighborsfirst (vecinii pe primul loc).

El a denunțat dorința repetată a Statelor Unite de a impune sancțiuni care să ilustreze „disprețul lor față de dreptul internațional”.

Turcia și Iranul sunt două puteri regionale învecinate cu relații istorice complexe. Cele două țări au divergențe în multe probleme, dar în ultimii ani și-au consolidat cooperarea în câteva sectoare, cum ar fi energia, și sunt extrem de ostili Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite.

Într-un discurs ținut chiar înainte de anunțarea deciziei SUA de luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat „tristețea” vizavi de faptul că „discursurile privind sancțiunile” au câștig de cauză în Statele Unite și în Uniunea Europeană.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a făcut apel în timpul unui turneu din luna noiembrie în Orientul Mijlociu la continuarea politicilor de „presiune maximă” împotriva Iranului.

Citește și: