"Am visat întotdeauna să revin pe pământurile alor mei". Obosit de ambuteiaje și de costul vieții în Madrid, Antonio Linaje a profitat de pandemie și de munca de acasă pentru a reveni în satul bunicilor săi, scrie AFP.

Coronavirus SpaniaFoto: Paco Freire-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Din octombrie, acest consultat în politici publice în vârstă de 28 de ani s-a instalat în casa moștenită de la bunicii săi în Villalba de Duero, un sat cu 700 de locuitori la 170 km nord de capitala Spaniei.

Viața sa cotidiană s-a schimbat radical: în loc să se înghesuie în metrou, prima sarcină a zilei este să coboare în garaj pentru a aprinde anticul sistem de încălzire cu lemne.

În sat, casele abandonate abundă și nu există decât un singur bar.

Dar Antonio - pentru care venirea fibrei optice a fost un factor esențial în decizia de a reveni în sat - se bucură că își cumpără hrana de la țărani, și nu de la supermarket, și că își vede familia mult mai mult.

'Fenomen planetar'

Experiența tânărului nu este o excepție, subliniază Diana Moret, care a înființat în 2015 Pandora Hub, o platformă de proiecte pentru dinamizarea zonelor rurale și care operează în special în Germania, în Franța, în Indonezia și în Cambodgia.

"Este un fenomen planetar, ne scriu oameni din întreaga lume", explică ea, vorbind despre acești "nomazi digitali".

Dar în Spania dificultățile de acces la internet frustrează mulți oameni, cum este cazul lui Carmen Rogado, o femeie de 36 de ani care lucrează pentru o bancă din Madrid.

"Ai chef să revii dar în final circumstanțele te fac să rămâi în marile orașe", spune această femeie care a fost nevoită să renunțe la visul de a reveni în satul său Arabayona de Mogica (vest, 400 de locuitori) în lipsa accesului la o conexiune performantă de internet.

După decenii de exod rural, "Spania goală" din interior, unde îmbătrânirea populației este generalizată iar densitatea extrem de redusă, este afectată din plin de fractura digitală.

Potrivit unui raport al sindicatului UGT, 13 dintre cei 47 de milioane de spanioli nu au acces la o conexiune bună de internet.

Guvernul speră la o îmbunătățire a condițiilor cu ambițiosul "Plan digital spaniol 2025", alimentat de fonduri europene. Obiectivul: "garantarea unei conexiuni digitale adecvate pentru 100% din populație în următorii cinci ani.

'Oportunitate istorică'

Țara, care va fi unul dintre principalii beneficiari ai planului european de relansare, are acum o "oportunitate istorică" de a "repopula aceste regiuni" interne cum este Castilia sau Aragon, neglijate de decenii de administrații, arată Gema Roman, de la firma de consultanță Atrevia.

Pentru acest lucru va fi nevoie de investiții în școli și spitale și prioritizarea "modelelor mixte" care să alterneze prezența fizică la birou cu munca de acasă, spune această femeie, care își petrece majoritatea timpului într-un sat cu o sută de locuitori aflat la patru ore de mers cu mașina de Madrid.

"Este o nouă perspectivă", asigură ea, subliniind activitățile tonice ale vieții de zi cu zi, cum ar fi să se asigure că ploaia nu udă lemnele esențiale pentru încălzirea casei.

Nici zonele de coastă nu sunt ferite de acest nou fenomen.

Raquel Caramés, o madrilenă de 38 de ani, a făcut marele salt după perioada dură de carantină din primăvară, pe care a petrecut-o singură în apartamentul său.

Această poliglotă care a lucrat în Dubai, în Brazilia, Germania și Franța, a demisionat din postul său de ofițer însărcinat cu comunicarea pentru a se instala în Chiclana, un sat în zona de coastă în Andaluzia unde își petrecea vacanțele.

În aceeași zi, a fost angajată de un lanț de hoteluri rurale cu sediul în Madrid, unde revine din timp în timp.

"Mi-a schimbat viața", spune ea, lăudând căldura umană pe care a găsit-o la vecinii săi. "Există o rețea foarte puternică de persoane care veghează asupra ta", asigură ea.