Bravadă și amenințări la adresa prezenței militare a SUA în Creta și Alexandroupoli, din partea lui Mesut Hakki Caşın, consilierul lui Recep Tayyip Erdogan. În cadrul unei emisiuni TV, Caşın a vorbit despre problemele existente în relațiile SUA - Turcia și a amenințat cu închiderea bazelor americane care funcționează pe teritoriul Turciei și cu privire la închiderea strâmtorilor pentru navele americane, potrivit ziarului grec Pro Thema, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Putem de asemenea să închidem bazele noastre militare pentru trupele americane. Lăsați-i pe americani să-și ia radarul (este vorba de radarul NATO de la Kürecik). De altfel, acest radar nu lucrează pentru noi. La fel și baza aeriană de la Incirlik. Incirlik nu mai este la fel de important precum era în timpul Războiului Rece. Însă trebuie să spun următoarele: De ce îi protejăm pe americani la Incirlik, din moment ce SUA și-au luat deja sistemele lor Patriot din Turcia? Deja și-au redus trupele acolo. Există baze americane în Bulgaria și România. Condoleezza Rice a declarat că „Bulgaria și România sunt cei mai buni prieteni ai noștri”. Dar cum își vor trece americanii navele când strâmtorile turcești se vor închide?”, a spus Mesut Hakki Caşın.

Caşın a vorbit și despre prezența americană în Creta și la Alexandroupoli, amenințând că ... cu două batalioane „îi vor învăța pe americani să înoate în Marea Egee”. El a afirmat concret: „În legătură cu Creta. Am spus-o de 10 ori în trecut despre insula Creta. Este o insulă mică cu o lungime de 260 km și lățime de 65. Cu apărarea aeriană a SUA desfășurată acolo nu pot controla regiunea. Și nici de la Alexandroupoli (un oraș grecesc în care SUA au în plan să dezvolte o bază navală și aeriană). Două batalioane de-ale noastre dacă intră acolo, îi vor învăța pe americani cum să înoate în apele Mării Egee”, a susținut consilierul președinteului Erdogan.