Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni că va fi organizat un referendum pentru a integra apărarea climei și conservarea mediului în Constituție, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: S. Caillet / BSIP / Profimedia Images

Adresându-se membrilor Convenției privind clima, Macron a spus că această reformă ar trebui adoptată mai întâi de Adunarea Națională și de Senat.

"Va fi o reformă constituțională într-un singur articol", un articol care va trebui să "treacă prin Adunarea Națională și apoi prin Senat (...) în termeni identici. În acea zi, va fi supus unui referendum", a declarat seful statului.

Dacă se va materializa, acest referendum va fi primul care va avea loc în Franța din 2005, care s-a axat pe Constituția europeană.

Utilizarea unui referendum pentru „introducerea conceptelor de biodiversitate, mediu, lupta împotriva încălzirii globale” în articolul 1 din Constituție a fost inclusă în cele 149 de propuneri făcute de cei 150 de membri ai Convenției cetățenești privind clima.

Emmanuel Macron a indicat pe 14 iulie că dorește să includă „cât mai repede posibil” lupta împotriva încălzirii globale în Constituție, care ar fi „un pas major înainte”.

Pe de altă parte, șeful statului a confirmat că a respins cererea de rescriere a preambulului la Constituție pentru „a pune mediul deasupra celorlalte valori fundamentale ale noastre”.

În cadrul celei de-a cincea Republici Franceze, referendumurile sunt inițiate de Președintele Republicii la propunerea guvernului sau a Parlamentului.

Pentru chestiuni de interes național, procedura este guvernată de două articole din Constituție: articolul 11 ​​- pentru adoptarea unui proiect de lege - și articolul 89 - pentru revizuirea Constituției.

Acest articol 89 cere ca revizuirea propusă să fie mai întâi votată „de cele două adunări în termeni identici”.