Președintele Vladimir Putin a fost o prezență vizibilă în timpul pandemiei de COVID-19 din Rusia însă doar la televizor, acesta fiind înfățișat lucrând din biroul reședinței sale oficiale din Moscova, relatează The Week.

Biroul lui Vladimir PutinFoto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia Images

Puține persoane s-au întâlnit în persoană cu liderul rus începând cu luna martie și celor care li se permite accesul în biroul său trebuie să stea înainte în carantină timp de două săptămâni iar apoi trec printr-un tunel în care sunt pulverizați cu dezinfectanți, scriu jurnaliștii ruși.

Însă site-ul independent de investigații Proekt a relatat săptămâna trecută că hărnicia lui Putin nu este chiar ceea ce pare. Președintele rus, un fost spion, ar lucra de fapt dintr-un birou identic construit la reședința sa din Soci, stațiunea turistică de la Marea Neagră.

Jurnaliștii de la Proekt se bazează pe surse anonime, înregistrările zborurilor avionului prezidențial și alte dovezi circumstanțiale.

Biroul lui Putin a negat însă informația, potrivit New York Times.

„Președintele are numeroase birouri și niciunul nu este identic [cu altul]”, le-a spus jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, afirmând că știrea Proekt și alte investigații privind viața personală a lui Putin sunt „o campanie de informații, un atac informațional”.

Politicianul de opoziție Alexei Navalnîi, care se recuperează în Germania după tentativa de asasinare despre care mulți cred că a fost comandată de Putin, afirmă că informația dezvăluită de Proekt „este absolut stilul lui Putin - să mintă chiar și în ceea ce privește lucrurile mărunte”.

Ekaterina Schulmann, un analist politic de la postul de radio Ecoul Moscovei, spune că ultima serie de dezvăluiri despre viața personală a lui Putin și a cercului său de apropiați au legătură probabil cu facțiunile rivale din guvern care încearcă să își pună în situații inconfortabile rivalii pe măsură ce copii lor se luptă pentru a primi poziții în guvern și companiile de stat ruse.

Citește și: