Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat luni că programul de rachete balistice al Teheranului nu este negociabil și că președintele ales al Statelor Unite Joe Biden „știe foarte bine acest lucru”, relatează Reuters și Jerusalem Post.

Hassan RouhaniFoto: AFP / AFP / Profimedia

Victoria lui Biden la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie a oferit perspectiva realăturării SUA acordului semnat între Iran și puterile mondiale în 2015, acțiune ce este privită ca un preludiu pentru discuțiile mai ample despre programul nuclear iranian, cel de rachete balistice și activitățile Teheranului în regiune.

Însă Iranul a exclus posibilitatea renunțării la programul său de rachete sau schimbarea politicilor sale regionale, cerând în schimb o modificare a politicilor americane, ridicarea sancțiunilor și compensații pentru efectele economice produse de acestea.

„Americanii au încercat timp de luni de zile să adauge problema rachetelor (discuțiilor nucleare) iar acest lucru a fost respins...Și domnul Biden știe foarte bine acest lucru”, a declarat Rouhani în timpul unei conferințe de presă televizate.

Tensiunile dintre Washington și Teheran au escaladat din 2018 după ce președintele Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear și reinstaurat sancțiuni dure pentru a presa Teheranul să accepte restricții mai mari asupra programelor sale nucleare și balistice.

Citește și: