O goană după aur misterioasă a schimbat viața pentru locuitorii unui sat din Venezuela, o țară care de mai mulți ani trece printr-o criză economică severă, aceasta fiind acum exacerbată și de pandemia de COVID-19, relatează Business Insider.

Barca pescuit VenezuelaFoto: Sergi Reboredo / ddp USA / Profimedia Images

Yohan Lares, în vârstă de 25 de ani, a găsit pentru prima dată un medalion din aur și o imagine cu Fecioara Maria pe o plajă din Guaca în luna septembrie după ce a văzut ceva strălucind în nisip, potrivit New York Times.

„Am început să tremur, am plâns de bucurie. A fost prima dată când mi s-a întâmplat ceva special”, le-a relatat pescarul jurnaliștilor de la NYT.

După ce i-a povestit socrului său de descoperire, vestea a început să se răspândească în satul cu aproximativ 2.000 de locuitori.

Ulterior, și alții au găsit părți ale comorii, preponderent inele de aur. O parte a pieselor descoperite au fost vândute cu 1.500 de dolari și folosite pentru cumpărarea de alimente, acestea fiind tot mai rare datorită prăbușirii economice a Venezuelei.

În trecut, Guaca și celelalte sate din izolata peninsulă Paria obișnuiau să furnizeze Americii Latine sardine și ton la conservă însă acum doar 30 de depozite pentru sardine mai desfășoară activități iar fabricile de conservă de ton deținute de stat au falimentat.

Sursa aurului rămâne un mister, unii localnici speculând că acesta ar face parte dintr-o comoară a piraților de pe un vapor care s-ar fi scufundat. Alții cred că a fost plantat de guvern.

Testele efectuate asupra bijuteriilor sugerează că acestea ar proveni din Europa și ar fi fost realizate în ultimele decenii.

Citește și: