VIDEO Rusia și-a lansat cu succes prima rachetă spațială dezvoltată după destrămarea Uniunii Sovietice
Rachetele Angara fac parte din noua generație de rachete spațiale dezvoltate de Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice, fiind o componentă centrală a eforturilor președintelui Vladimir Putin de a reînvia industria aerospațială rusă.
Lansări ale rachetelor Angara au tot fost amânate de-a lungul anilor după testul inițial al rachetei grele Angara A5 în 2014.
Roscosmos a relatat luni că noua lansare a fost realizată la cosmodromul Plesetsk din nord-vestul îndepărtat al Rusiei și că racheta a zburat timp de 12 minute și 28 de secunde înainte ca o greutate menită să simuleze o navă spațială să se detașeze de aceasta.
„La naiba, zboară”, a scris pe Twitter directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, după lansare.
Agenția aerospațială rusă a subliniat că racheta nu folosește „combustibili agresivi și toxici, reducând semnificativ siguranța pentru mediu atât în zonele adiacente facilităților de lansare cât și în cele de aterizare”.
Rachetele Angara au fost comandate la începutul anilor 1990 când oficialii ruși erau îngrijorați că o Ucraină independentă ar putea sista livrările de componente cruciale folosite în rachetele spațiale rusești.
Se plănuiește ca Angara A5 să devină succesoarea mult mai cunoscutei rachete Proton, urmând ca baza principală a lansărilor să fie cosmodromul Vostochny din Estul Îndepărtat al Rusiei.
Citește și:

Schimbările RCA la decontarea directă ar putea fi inutile și costisitoare: Cât costă acum acest serviciu și ce pericol este în proiectul de OUG inițiat de autorități
Elicoptere grele pentru IGSU: Lockheed Martin propune 12 elicoptere Black Hawk construite în Polonia și cu mentenanța la Romaero pentru 273 milioane de euro / Ce alte oferte au fost depuse
Cum a început „nebunia Ivermectinei” în România și ce știm până acum despre acest medicament. Medic: Nu trebuie să plecăm de la ideea că e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența
De ce nu are România credite bancare pentru studenți? Cum funcționează un asemenea mecanism în alte state
Ce conține o doză de vaccin Pfizer, în afară de ARN mesager: Grăsimi, sare și zahăr / La ce folosesc ”ingredientele”
Claudiu Năsui i-a solicitat premierului Cîțu numirea unei persoane acuzată de colaborare cu Securitatea în funcția de secretar general / De ce orice numire de secretar de stat nu poate respecta acum legea- Documente
Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Fie esti un ignorant, fie minti pur si simplu cu nerusinare. Niciuna din variante nu te avantajeaza.
Ai auzit vreodata de Konstantin Tiolkovski,specialist rus in rachete .
Faimoasele Katiusa au la baza si cercetarile lui in domeniul propulsiei reactive
Daca ne luam dupa logica ta proasta avand in vedere ca Werner von Braun a fost elevul lui Herman Oberth ,sas din Romania nascut la Sibiu ( unul dintre parintii fondatori ai rachetei si astronauticii ) am putea sa ne laudam ca de fapt noi ,romanii,am fost cei i-au invatat si pe rusi si pe americani sa construiasca rachete.
Inteleg ca,probabil, ai vrut sa faci o "glumita" dar nu ti-a iesit.
Rusul ala vorbeste despre aterizare dar racheta nu are asa ceva. E racheta clasica si nici una din componente nu e recuperata.
Comercial nu are nici o sansa contra SpaceX pentru ca racheta e pierduta la lansare iar SpaceX recupereaza inclusiv boosters.
Totusi e bine ca Rogozin nu mai vrea sa imprastie otravuri si au facut combustibil eco pentru racheta.
Nu orice vine din Rusia reprezinta ceva negativ. Incearca sa depasesti retorica asta.
Articolul e pe sctiunea "International". Despre ce ai vrea sa vorbeasca? Despre Lolek si Bolek? Despre PSD, PNL sau alti ratati ai politicii romanesti?
Pari genul de individ cu sufletul negru, ros de ura. Intr-un cuvant, esti un uracios. Zici ca esti picat de pe alta planeta, zau asa.
In 1981 cosmonautul roman Prunariu participa la misiunea Soiuz.
Am facut o divagatie, si eu ma includ in categoria de mai sus, fara suparare.
Despre Angara ce sa spun? De aproape 30 de ani se chinuie rusii sa inlocuiasca o racheta a carei fabricatie depinde de Ucraina sau este deja invechita si necesita modernizare la noile tehnologii.
Un lucru este bun, inlocuirea combustibilului hipergolic - un amestec de substante extrem de toxice - cu kerosen si oxigen lichid, pe scurt Kerolox. Un alt element pozitiv, lansarea rachetei de la Cosmodromul din Plesetsk sau Vostochny inlocuind Baikonur din Kazahstan de unde se lanseaza Proton-ul.
Angara 5 este un Heavy Lifter, adica o "racheta grea" pe care la un moment dat au vrut s-o faca super-heavy folosing Hidrogenul lichfiat in loc de kerosen, deci Hidrolox, dar apoi au renuntat datorita tehnologiei necesare pentru materialele speciale impuse de hidrogen. Angara este totusi un produs necompetitiv, o singura lansare, cumparativ cu Falcon 9 sau Heavy Falcon la care prima treapta este reutilizabila sau, in probe acum, Starship care este o adevarata Super Heavy Lifter complet si rapid reutilizabila.
Recent, Rogozin a anuntat intentia de a construi ceva asemanator cu Falcon 9 dar complet reutilizabil si alimentat cu metan si oxigen lichid, adica Metalox. El vrea saracul, dar guvernul nu-l ajuta cu finantarea. Oricum, Rusia a ramas mult in urma, chiar si a chinezilor carora chiar ei i-au transferat tehnologia pentru primele rachete. Singura lor sansa acum este sa colaboreze cu NASA si astfel sa imparta cheltuielile pentru proiecte significante cum ar fi Luna sau Venus.