Rusia a lansat cu succes pentru a doua oară în ultimii șase ani prima sa rachetă dezvoltată după căderea comunismului, a anunțat luni Roscosmos, agenția aerospațială a țării, potrivit Moscow Times.

Lansarea rachetei AngaraFoto: Captura YouTube

Rachetele Angara fac parte din noua generație de rachete spațiale dezvoltate de Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice, fiind o componentă centrală a eforturilor președintelui Vladimir Putin de a reînvia industria aerospațială rusă.

Lansări ale rachetelor Angara au tot fost amânate de-a lungul anilor după testul inițial al rachetei grele Angara A5 în 2014.

Roscosmos a relatat luni că noua lansare a fost realizată la cosmodromul Plesetsk din nord-vestul îndepărtat al Rusiei și că racheta a zburat timp de 12 minute și 28 de secunde înainte ca o greutate menită să simuleze o navă spațială să se detașeze de aceasta.

„La naiba, zboară”, a scris pe Twitter directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, după lansare.

Agenția aerospațială rusă a subliniat că racheta nu folosește „combustibili agresivi și toxici, reducând semnificativ siguranța pentru mediu atât în zonele adiacente facilităților de lansare cât și în cele de aterizare”.

Rachetele Angara au fost comandate la începutul anilor 1990 când oficialii ruși erau îngrijorați că o Ucraină independentă ar putea sista livrările de componente cruciale folosite în rachetele spațiale rusești.

Se plănuiește ca Angara A5 să devină succesoarea mult mai cunoscutei rachete Proton, urmând ca baza principală a lansărilor să fie cosmodromul Vostochny din Estul Îndepărtat al Rusiei.

Citește și: