Statele Unite au înlăturat în mod oficial luni Sudanul de pe lista țărilor care susțin terorismul, o măsură care ar trebui să deschidă calea pentru investițiile străine despre care se speră că vor reînvia o economie aflată pe moarte, scriu AFP și Deutsche Welle.

Donald TrumpFoto: White House

„Întrucât perioada de notificare congresională de 45 de zile a expirat, secretarul de stat a semnat [Mike Pompeo] o notificare prin care revocă desemnarea Sudanului ca stat care susține terorismul”, a anunțat Ambasada Statelor Unite de la Khartoum pe pagina sa de Facebook.

„Măsura va intra în vigoare de la 14 decembrie, când va fi înregistrată în Jurnalul Oficial” a adăugat ambasada americană.

Statele Unite au desemnat Sudanul drept stat care susține terorismul după ce l-au acuzat pe președintele islamist sudanez de atunci, Omar al-Bashir (aflat în funcție până în 2019), că menține relații cu „organizații teroriste”, inclusiv cu rețeaua Al-Qaeda, al cărei lider Osama bin Laden a locuit în Sudan între 1991 și 1996.

Retragerea de pe lista neagră a fost mult așteptată de Khartoum și ar trebui să ofere o gură de oxigen economiei care trece printr-o gravă criză exacerbată de pandemia de COVID-19.

Adăugarea pe lista neagră a împiedicat țările străine să tranzacționeze și să investească în Sudan sub amenințarea sancțiunilor.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat pe 19 octombrie că Sudanul va fi înlăturat de pe listă neagră după ce autoritățile de la Khartoum au fost de acord să-și normalizeze relațiile cu Israelul ca parte a unui acord intermediat de administrația americană.

La o săptămână după anunț administrația Trump a notificat Congresul SUA cu privire la decizie.

Cu toate acestea, oficialii de la Khartoum așteaptă în continuare imunitate juridică în cazurile legate de atacuri din trecut însă negocierile dintre administrația Trump și Congresul american privind o astfel de lege sunt momentan blocate.

Imunitatea a fost cerută de Sudan ca parte a unui acord care prevede plata de către țara africană a unor despăgubiri în valoare de 335 de milioane de dolari familiilor victimelor atentatelor comise în 1998 de Al-Qaeda împotriva ambasadelor Statelor Unite din Kenya și Tanzania (soldate cu peste 200 de morți).

Sudanul și-a exprimat recent nerăbdarea legată de adoptarea legii, afirmând că unele „angajamente politice și economice” nu „au fost onorate” de Washington.

Citește și: