Londra și Bruxelles-ul sunt duminică în fața unei hotărâri decisive în privința mult-discutatului acord comercial, o ieșire tumultuoasă a Regatului Unit de pe orbita UE părând mai posibilă decât una cu un acord post-Brexit, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 19.25 Boris Johnson: Negocierile cu UE continuă, dar cel mai probabil e că va trebui să fim gata de Brexit în condiţiile OMC

UPDATE 14.15 ”Echipele noastre de negociatori au lucrat zi și noapte în ultimele zile. Deși se negociază de aproape un an, deși au fost ratate termene limită de mai multe ori, considerăm că lucrul cel mai responsabil de la acest moment este să facem încă un efort”, au spus Boris Johnson și Ursula von der Leyen într-un comunicat comun.

În cursul zilei de duminică au fost făcute unele progrese în reducerea diferențelor, dar nimic decisiv în ce privește drepturile de pescuit și sectorul concurenței, a spus un diplomat european pentru Reuters.

Negociatorii au timp până duminică seară să rezolve impasul privind aranjamentele care vor garanta Marii Britanii taxe vamale zero pentru accesul pe piața unică a blocului comunitar.

Premierul britanic Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen sunt așteptați să ia legătura în cursul zilei pentru a decide dacă se abandonează negocierile sau se va încerca în continuare să se ajungă la o înțelegere.

Ambii au spus vineri că ”fără acord” este varianta cea mai probabilă.

Negociatorii s-au întâlnit la Bruxelles și sâmbătă, iar o sursă guvernamentală britanicăa declarat că se va încerca o soluție și în timpul nopții spre duminică.

Dar, a spus acesta, discuțiile sunt foarte dificile și, ”așa cum stau lucrurile, oferta pusă pe masă de UE rămâne inacceptabilă”.