Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a promis, sâmbătă, că Statele Unite vor reveni în Acordul pentru climă de la Paris în prima zi a mandatului său la Casa Albă, scrie News.ro citând AP.

Joe BidenFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

„Statele Unite vor reveni în Acordul de la Paris în prima zi a mandatului meu de preşedinte. Voi începe imediat să lucrez împreună cu omologii mei din lume pentru a face tot ce este posibil, inclusiv convocarea liderilor economiilor importante pentru un summit privind clima în primele mele 100 de zile de mandat”, a afirmat Biden.

Peste 70 de lideri mondiali au participat sâmbătă la întâlnirea virtuală în care s-a discutat despre soluţii pentru reducerea emisiilor şi care a avut loc la a cincea aniversare a Acordului climatic de la Paris.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a catalogat modificările climatice drept o farsă şi a retras Statele Unite din Acordul de la Paris de luptă împotriva schimbărilor climatice.

„Welcome back”: Macron salută în engleză revenirea SUA în Acordul pentru climă de la Paris

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat sâmbătă, în engleză, preconizata întoarcere a Statelor Unite, odată cu venirea la putere a lui Joe Biden, în Acordul pentru climă de la Paris, încheiat în urmă cu cinci ani şi pentru care „trebuie acţionat imediat”, relatează Agerpres citând AFP.

„Welcome back, welcome home!” („Bine aţi revenit acasă!”), le-a transmis preşedintele francez „prietenilor americani”, în intervenţia sa la summitul privind clima organizat virtual de ONU, Franţa şi Marea Britanie.

„Am continuat să avansăm, să lucrăm în ciuda alegerii făcute de SUA”, a spus el cu referire la retragerea Washingtonului decisă de Donald Trump. „Şi am rezistat”, a adăugat Macron.

Preşedintele francez a subliniat totuşi că mai rămân dificultăţi de depăşit pentru a răspunde obiectivelor acestui acord încheiat în urmă cu fix cinci ani. „Nu mai avem mult timp şi ştim că acţiunea trebuie să fie imediată”, a subliniat el.

Macron a insistat în special asupra necesităţii „de a ne trasa o traiectorie şi de a oferi mijloace credibile pentru a atinge neutralitatea în materie de emisii de carbon până în 2050”.