Austria trebuie să legalizeze sinuciderea asistată, consideră Curtea Constituţională
„Decizia de a se sinucide în deplină conştiinţă trebuie respectată de legiuitor”, a declarat în faţa jurnaliştilor preşedintele Curţii Christoph Grabenwarter, precizând că abrogarea va intra în vigoare la 31 decembrie 2021, notează Agerpres.
Cu toate acestea, pentru a evita abuzurile, este necesar ca ea să fie „luată în mod liber, fără nicio influenţă”, a adăugat judecătorul.
Cea mai înaltă instanţă judiciară a fost sesizată de mai multe persoane în cauză, inclusiv un medic şi două persoane cu boli incurabile.
În această ţară catolică din Europa Centrală, sinuciderea asistată se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare.
Guvernul de coaliţie format din conservatori şi Verzi a pledat pentru menţinerea legislaţiei, invocând „potenţialele abuzuri” ale unui regim liberalizat de sinucidere asistată.
El afirmă de asemenea că s-a menţinut un „echilibru just”, în timp ce persoanele aflate la sfârşitul vieţii ar putea refuza insistenţa terapeutică.
Reclamanţii, pe de altă parte, consideră că interdicţia sinuciderii asistate, bazată pe considerente creştine, încalcă dreptul la libertatea religioasă.
Practicile sunt foarte disparate în Europa: eutanasia este legală în Olanda şi Belgia, în timp ce state cu o puternică tradiţie catolică precum Irlanda sau Polonia rămân refractare în legătură cu orice ajutor ce ar contribui la moarte.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
1. Eutanasia voluntara - facuta cu consimtamantul pacientului. Este legalizata in Elvetia, Olanda, Belgia, Luxemburg, si statele Oregon, Washington si Montana din SUA.
2. Eutanasia non-voluntara - consimtamantul pacientului nu este disponibil (este acceptata doar in Olanda si se refera la eutanasierea unor nou-nascuti cu probleme medicale FOARTE grave si incurabile).
3. Eutanasia involuntara - facuta impotriva vointei pacientului. Este o crima.
http://en.wikipedia.org/wiki/Euthanasia#Voluntary_euthanasia
Deoarece eutanasia involuntara este o crima iar cea non-voluntara este foarte controversata, ma voi referi la eutanasia voluntara, care este un drept al omului (dreptul de a fi stapanul propriului destin).
Numai cine a vazut suferintele unui bolnav de cancer in faza terminala poate sa inteleaga de ce legalizarea eutanasiei voluntare nu este un moft ci este o necesitate. Biserica se impotriveste legalizarii eutanasiei voluntare spunand ca Dumnezeu a dat viata si doar El o poate lua. Nu are insa dreptul sa o interzica si celor care nu cred in Dumnezeu. Legalizarea eutanasiei voluntare face ca ea sa devina o OPTIUNE si nu o obligatie. Crestinii nu sunt obligati sa recurga la ea dar nu pot interzice ateilor acest lucru, fara sa incalce drepturile omului. Fiecare om este liber sa creada sau sa nu creada in existenta lui Dumnezeu. Acest drept nu poate fi luat decit recurgindu-se la grave incalcari ale drepturilor fundamentale ale omului. Pe cale de consecinta, cei care cred in Dumnezeu pot sa refuze eutanasia insa aceasta OPTIUNE nu poat fi refuzata celor care cred ca Dumnezeu nu exista.