William Barr, secretarul Justiţiei şi procuror general al SUA, ştia din primăvară de investigaţiile care vizau activităţile financiare ale lui Hunter Biden, fiul preşedintelui-ales Joseph Biden, dar informaţiile nu au fost dezvăluite în campania electorală, informează Mediafax citând publicaţia Wall Street Journal.

Hunter BidenFoto: Profimedia Images

Preşedintele Donald Trump şi aliaţi din cadrul Partidului Republican au exercitat presiuni asupra lui William Barr pentru anchetarea lui Hunter Biden, în contextul în care tatăl său, Joseph Biden, avea şanse din ce în ce mai mari de a câştiga scrutinul prezidenţial. William Barr ştia din primăvară că fuseseră lansate proceduri pentru investigarea lui Hunter Biden, dar a rezistat presiunilor de a dezvălui informaţiile înaintea scrutinului prezidenţial, afirmă un oficial de la Washington, citat de publicaţia The Wall Street Journal. Procedurile de monitorizare a activităţilor lui Hunter Biden fuseseră lansate din 2018, conform altor surse.

O investigaţie a fost dezvăluită miercuri seară, după o citaţie emisă de procurorii din statul Delaware. Ar mai exista o anchetă lansată de procurorii din Manhattan (New York).

Niciuna dintre investigaţii nu îl implică în vreun fel pe preşedintele-ales, Joseph Biden, au precizat sursele citate.

Donald Trump, preşedintele în funcţie al SUA, şi-a exprimat frustrarea că Departamentul Justiţiei şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) nu au dezvăluit aceste anchete înaintea scrutinului prezidenţial. "De ce Presa Ştirilor False, FBI şi Departamentul Justiţiei nu au dezvăluit invetigaţia împotriva lui Hunter Biden înaintea alegerilor?", a transmis Donald Trump, prin Twitter.

Donald Trump a evocat intenţia de a-l implica pe William Barr când i-a cerut preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în iulie 2019, să anunţe anchetarea lui Joe Biden şi a lui Hunter Biden. Departamentul Justiţiei susţine că Donald Trump nu i-a cerut lui William Barr să ia legătura cu ucrainenii. Cazul a condus la iniţierea procedurii demiterii lui Donald Trump, respinsă de Senat.

Hunter Biden a anunţat miercuri seară că activităţile sale fiscale fac obiectul unei investigaţii federale, o situaţie care generează noi semne de întrebare referitoare la afacerile financiare expuse în timpul campaniei electorale. Într-un comunicat transmis de echipa de tranziţie a preşedintelui-ales, Hunter Biden afirmă că a aflat despre această anchetă marţi. "Tratez foarte serios acest caz, dar sunt încrezător că o analiză profesionistă şi obiectivă asupra acestor probleme va demonstra că mi-am gestionat în mod adecvat şi legal activităţile, inclusiv cu ajutorul consilierilor fiscali profesionişti", a afirmat Hunter Biden în comunicat, conform agenţiei Associated Press.

Hunter Biden a fost criticat frecvent de preşedintele Donald Trump şi de aliaţii acestuia, care l-au acuzat că a profitat de conexiunile sale politice. Donald Trump şi susţinătorii săi au denunţat, fără dovezi, presupuse acte de corupţie asociate activităţilor pe care Hunter Biden le-a desfăşurat în Ucraina în perioada în care tatăl său, Joseph Biden, era vicepreşedinte al SUA.

Ancheta federală care vizează activităţile lui Hunter Biden este coordonată de Biroul procurorului statului american Delaware. Cazul reprezintă un moment dificil pentru Joseph Biden, care îşi formează viitoarea echipă guvernamentală. Persoana pe care Joseph Biden o va numi în funcţia de procuror general ar putea supraveghea investigaţia care îl vizează pe Hunter Biden, dacă procedura va mai fi activă după data de 20 ianuarie 2021, când va începe mandatul noului preşedinte american. "Preşedintele-ales, Joseph Biden, este foarte mândru de fiul său, care s-a confruntat cu provocări dificile, inclusiv cu durele atacuri personale din ultimele luni, dar din care a ieşit mai puternic", anunţă echipa de tranziţie.