Bolivia a recunoscut vineri pentru prima dată în istoria sa o uniune civilă între două persoane de același sex, după o lungă bătălie juridică purtată de un cuplu, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Serviciul de stare civilă din Bolivia (Sereci) a înregistrat „uniunea gratuită dintre David Victor Aruquipa Perez și Guido Alvaro Montaño Duran”, anulând prevederile sale anterioare făcute în 2018.

Sereci refuzase în urmă cu doi ani solicitarea cuplului de a-și înregistra uniunea de facto timp de unsprezece ani, argumentând că legea boliviană nu are în vedere uniunile de cupluri de același sex.

Cei doi bărbați, de 45 și 48 de ani, s-au adresat Curții Constituționale, care a reamintit hotărârea Curții Interamericane a Drepturilor Omului (Cidh) din 2017, care preciza că „statele au obligația de a recunoaște legăturile de familie pentru oameni de același sex și îi protejează”.

"Acest precedent întărește principiul egalității în fața legii și va permite acestui cuplu și altor cupluri de același sex să își exercite drepturile fără discriminare", a adăugat un reprezentat Soreci.

Organizațiile LGTBI din țara sunt încântate că această decizie constituțională „plasează Bolivia pe calea unui respect mai mare pentru drepturile diversității, o frână la discriminare și egalitate între toți locuitorii țării.".