Autoritățile federale americane se pregătesc să efectueze vineri cea de-a zecea și ultima execuție din 2020, cea a lui Alfred Bourgeois, un afro-american condamnat pentru asasinarea fiicei sale de 2 ani, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest fost șofer de camion, în vârstă de 55 de ani, trebuie să primească o injecție letală în penitenciarul Terre-Haute, din Indiana, unde un alt condamnat federal, Brandon Bernard, fusese deja executat cu o zi înainte.

După un test de paternitate, acceptase să-și ia fetița cu el în camion pentru o parte din vara anului 2002, dar a supus-o mai multor rele tratamente și a ajuns să-i spargă craniul pe parbriz.

Întrucât crima a avut loc la o bază militară unde făcea o livrare, a fost judecat într-o instanță federală și condamnat în 2004 la moarte.

De atunci, el rămăsese condamnat la moarte, Statele Unite nemaiavând nicio execuție federală din 2003, în special din cauza întrebărilor legate de legalitatea substanțelor utilizate în injecții.

În iulie, în mijlocul pandemiei Covid-19, administrația lui Donald Trump a revenit însă la această practică, deși statele și-au amânat execuțiile pentru a nu expune personalul penitenciarului sau martorii la virus.

Șapte execuții federale au avut loc înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Democratul Joe Biden, care a promis că va colabora cu Congresul pentru a pune capăt definitiv execuțiilor federale, a câștigat scrutinul - lucru pe care republicanul refuză să îl recunoască - și intră în funcție pe 20 ianuarie.

În mod tradițional, președinții care au pierdut alegerile opresc execuțiile în perioada interimară, dar ministrul justiției Bill Barr a anunțat șase noi execuții între noiembrie și ianuarie, inclusiv cea a lui Alfred Bourgeois.

Avocații săi au cerut Curții Supreme a Statelor Unite să îi acorde o pauză pe motiv că suferă de întârziere mintală severă.

„Juriul care l-a condamnat pe domnul Bourgeois la pedeapsa cu moartea nu știa că are un handicap intelectual, deoarece avocații săi nu au prezentat probe”, a pledat noul său avocat, Me Victor Abreu.

Dacă înalta instanță nu îi acordă o amânare, el va fi al 17-lea condamnat la moarte executat în Statele Unite în 2020. Va fi, de asemenea, al zecelea executat de guvernul federal, cel mai mare număr de peste un secol.