Norvegia, care nu este membră a Uniunii Europene, a declarat vineri că își va închide apele pentru pescarii din UE și Marea Britanie dacă nu există un acord între cele trei părți până pe 1 ianuarie, potrivit AFP.

Vas de pescuitFoto: USER UPLOADED

Pescuitul a făcut obiectul unui acord bilateral de cooperare între Uniunea Europeană și Norvegia din 1980, care le-a permis pescarilor acces reciproc la apele respective, iar Oslo a încheiat în septembrie un acord similar cu Regatul Unit pentru a menține acordul și post-Brexit.

Țara nordică solicită astăzi un acord trilateral de gestionare a resurselor înainte de a conveni cote separate cu fiecare dintre celelalte două părți.

„Negocierile cu UE și Marea Britanie privind acordurile de pescuit pentru 2021 sunt serios întârziate din cauza întârzierii negocierilor Brexit dintre aceste două părți și a zonelor de pescuit", a declarat parlamentului ministrul norvegian al pescuitului, Odd Emil Ingebrigtsen.

"Aceasta înseamnă că nu este sigur că negocierile vor fi terminate înainte de sfârșitul anului. Dacă nu avem acorduri până la 1 ianuarie, nu vom deschide zona economică a Norvegiei navelor de pescuit ale UE și ale Marii Britanii”, a adăugat el.

În schimb, în ​​absența unui acord tripartit la 1 ianuarie, pescarii norvegieni riscă, de asemenea, să fie privați de accesul la apele UE și ale Marii Britanii, a avertizat el.

Ministerul norvegian al pescuitului a explicat apoi de ce este important să se adopte un acord trilateral cuprinzător înainte de negocierea schimburilor bilaterale de cote.

"Mai multe stocuri de pește din Marea Nordului se deplasează între apele norvegiene, britanice și europene, motiv pentru care Norvegia dorește ca cele trei părți să se întâlnească pentru a se consulta cu privire la gestionarea stocurilor noastre comune", a spus el.

Apele norvegiene reprezintă o zonă importantă de pescuit, în special pentru cod și hering, o parte din cotele cărora au fost rezervate până acum navelor europene.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis la reuniunea Consiliului Europeancă probabilitatea încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit este mai mare decât ajungerea la o soluţie, afirmă oficiali citaţi de publicaţia Süddeutsche Zeitung citată de Mediafax.

Un eşec al negocierilor cu Marea Britanie este mai probabil decât ajungerea la un acord, le-a spus Ursula von der Leyen liderilor ţărilor din cadrul Uniunii Europene, la reuniunea de la Bruxelles, conform unui oficial UE.