Fostul deputat din Hong Kong și activistul pentru independență Sixtus Leung a anunțat vineri că a părăsit orașul și a căutat refugiu în Statele Unite unde a solicitat azil politic, potrivit AFP.

Haos in Parlamentul din Hong KongFoto: Captura video

„Eu, Sixtus 'Baggio' Leung ... prin prezenta declar că întrerup legăturile cu familia mea din Hong Kong", a declarat activistul într-o postare pe Facebook.

Haven Assistance, o organizație pro-democrație fondată de activiști exilați din Hong Kong, a declarat că Leung a părăsit Hong Kong-ul la 30 noiembrie, a sosit în Statele Unite a doua zi și a decis să „ceară azil politic "într-un context de "persecuție politică grea".

Potrivit asociației, Leung a spus că dorește azi „din cauza pozițiilor sale politice, privat nelegitim de mandatul său de membru al Parlamentului și de dreptul său de vot și, ca urmare, represalii și revocarea sa".

Leung a cerut teritoriului semi-autonom să se separe de China. El și un alt ales independent au fost închiși patru săptămâni după ce au încercat în 2016 să intre în incinta parlamentului, atunci când nu au fost autorizați să facă acest lucru.

Deși aleși, celor doi activiști nu li s-a permis niciodată să își ocupe locurile în parlament, deoarece nu și-au depus jurământul într-un mod considerat corect și au fluturat steaguri cu inscripțiile „Hong Kong nu este China".

Leung a fost declarat falit de o instanță după ce parlamentul a cerut restituirea salariului său și a sumelor plătite după eliberarea din funcție.

China a impus o lege severă de securitate națională asupra Hong Kong-ului pentru a-i răpi din autonomie.