​Coaliția de guvernare din Polonia se confruntă cu o nouă provocare după ce ministrul justiției Zbigniew Ziobro a criticat decizia premierului Mateusz Morawiecki de a accepta un compromis privind bugetul UE, deși oficialii neagă speculațiile privind destrămarea coaliției, relatează Reuters.

Zbigniew ZiobroFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Polonia și Ungaria, ambele investigate de Uniunea Europeană pentru tentativele de a suprima libertățile mass-media și ale sistemului judiciar, au blocat adoptarea bugetului UE și al planului de relansare economică post-COVID din cauza unei clauze care condiționează fondurile europene de respectarea statului de drept.

Însă ambele țări au renunțat la obiecții joi seara, liderii ţărilor UE şi ai instituţiilor comunitare anunțând în cursul reuniunii Consiliului European că s-a ajuns la un acord privind aprobarea bugetului multianual şi a Planului de relansare economică post-pandemie.

Ziobro, care a cerut de mai multe luni folosirea dreptului de veto în cazul implementării mecanismului de condiționare a fondurilor comunitare, este liderul partidului de dreapta Polonia Unită din coaliția de guvernare.

Acesta a criticat decizia de a accepta compromisul drept „o greșeală”, afirmând într-o postare pe Facebook de joi noaptea că „toate amenințările despre care liderii coaliției Dreapta Unită au discutat recent sunt acum reale”.

„Decizia de a accepta această clauză în pachetul privind bugetul fără garanții legale implementabile este o greșeală”, a mai spus acesta.

Ziobro a adăugat că partidul său Polonia Unită se va reuni pentru a discuta pași suplimentari.

Multe grupuri conservatoare religioase din Polonia afirmă că mecanismul privind respectarea statului de drept ar putea fi un prim pas în forțarea Poloniei de a accepta politici precum legalizarea căsătoriei homosexuale.

Însă membrii guvernului insistă că neînțelegerile din coaliția de guvernare condusă de partidul Lege și Justiție sunt normale și că diversitatea acesteia reprezintă punctul ei forte.

„Sper că acest lucru nu va duce la mișcări în coaliția Dreapta Unită. Este normal ca anumite grupări să discute o strategie de acțiuni suplimentare”, a declarat pentru Polsat TV șeful cancelariei guvernului, Michal Dworczyk.

Vicepremierul Jaroslaw Gowin, liderul Acord, un partid centrist din coaliția de guvernare, a declarat mai devreme în cursul acestei săptămâni că în cazul în care nu se va ajunge la un compromis cu UE ar putea fi nevoie de alegeri anticipate.

REFERINȚĂ: