Laurreații Nobel din 2020 și-au primit premiile într-o eveniment difuzat joi, aflați la mii de kilometri distanță, în timp ce muzicieni așezați la doi metri distanță au cântat în fața unei săli aproape goale, relatează Reuters.

Louise GluckFoto: Nobel Foundation

„Aceasta este, într-adevăr, o ceremonie diferită”, a spus regele Carl al XVI-lea Gustav, care de obicei acordă premiile, într-un mesaj transmis din palatul regal.

Din cauza pandemiei, toți câștigătorii din acest an au rămas acasă.

Michael Houghton, câștigător al premiului pentru medicină împreună cu Harvey Alter și Charles Rice pentru munca lor legată de virusul hepatitei C, se afla în grădina sa din California.

Îmbrăcămintea lui Houghton - un pulover confortabil, cu fermoar - era departe de costumele purtate de obicei la ceremonie și la banchetul strălucitor care urma ceremoniei, la care participau familia regală și crema societății suedeze.

Câștigătoarea literaturii Louise Gluck a primit premiul în grădina ei din Boston, într-o haină din piele.

Unii dintre ceilalți câștigători purtau costume, în timp ce laureatul premiului pentru fizică Reinhard Genzel a fost singurul care s-a apropiat de rigoarea ceremoniei, îmbrăcând un frac.

Unii dintre laureați purtau măști, alții nu, pentru a accepta medalia și diploma care însoțesc premiile de 10 milioane de coroane suedeze (1,18 milioane de dolari), stabilite în testamentul inventatorului și omului de afaceri Alfred Nobel.

"Sperăm că anul viitor vom avea ocazia să sărbătorim ... în mod adecvat, obișnuit", a spus Berit Reiss-Andersen, președintele Comitetului Nobel din Norvegia, potrivit Mediafax.