Autoritățile germane vor autoriza din nou, din ianuarie, extrădarea în țara lor a sirienilor considerați periculoși, în ciuda protestelor din partea partidelor de stânga și a asociațiilor care sprijină migranții, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

O decizie în această direcție a fost luată joi seară la o ședință a miniștrilor de interne din diferitele regiuni ale țării, competenți în această chestiune, relatează presa.

Oficialii au refuzat în mod covârșitor să extindă interzicerea deportării în Siria din 2012.

Această decizie a fost luată la inițiativa liderilor regiunilor conservatoare, membrii familiei politice a cancelarului Angela Merkel.

Au reușit să-și impună opiniile liderilor regionali de stânga, opuși acestor expulzări din cauza războiului civil din Siria și a abuzurilor de care este acuzat regimul din Damasc.

Chiar dacă în cele din urmă acest lucru ar putea viza doar câteva zeci de persoane, un tabu este astfel spart în Germania, țară care s-a remarcat în 2015 prin deschiderea largă a ușilor către solicitanții de azil sirieni care fugeau din războiul din țara lor din acel moment. țară. Câteva sute de mii dintre ei au venit în Germania.

Dezbaterea a fost repusă pe tapet în noiembrie de ministrul conservator de Interne, Horst Seehofer, în urma asasinării prin înjunghiere a unui turist în mijlocul străzii în Dresda de către un tânăr refugiat sirian apropiat de mișcarea islamistă.

"În loc să existe o interdicție generală de expulzare, ar trebui să fie posibil în viitor să se examineze de la caz la caz posibilitatea expulzării pentru infractori și persoane considerate periculoase", a spus Seehofer.

Aceasta ar putea viza în special 90 de sirieni înregistrați pentru militanța lor islamistă, potrivit presei germane.

Un oficial al partidului ecologist, Claudia Roth, a denunțat la rândul său un „scandal” și „o lipsă incredibilă de simț al responsabilității”.

Stânga radicală a vorbit despre o „campanie de intimidare împotriva refugiaților”.

În practică, aceste expulzii pot fi foarte dificil de pus în aplicare, deoarece Germania nu mai are relații diplomatice cu Damascul. Și chiar Ministerul German de Externe consideră că situația din țară este încă foarte instabilă.