Un acord comercial post-Brexit va trebui încheiat până duminică sau nu va exista niciun acord, au convenit premierul britanic Boris Johnson și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, relatează The Guardian.

Boris Johnson si Ursula von der LeyenFoto: SWNS Adam Gray / SWNS / Profimedia

În pofida a nouă luni de negocieri turbulente, încă rămân divergențe semnificative între Regatul Unit și Uniunea Europeană.

Cei doi lideri au afirmat că părțile ar trebui să ajungă la o înțelegere până la sfârșitul săptămânii, presiunile pentru a găsi timp pentru o ratificare parlamentară în cazul unui acord crescând de ambele părți ale Canalului Mânecii.

Biroul lui Johnson din Downing Street a catalogat întâlnirea din Bruxelles ca fiind „francă” - limbaj diplomatic pentru o conversație aprinsă.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a notat pe Twitter că: „am avut o discuție vioaie și interesantă privind starea negocierilor în subiectele asupra cărora există neînțelegeri”.

„Ne înțelegem reciproc pozițiile. Ele rămân îndepărtate. Echipele ar trebui să se reîntâlnească imediat pentru a încerca să rezolve aceste probleme. Vom ajunge la o decizie până la sfârșitul săptămânii”, a adăugat von der Leyen.

O sursă din cadrul UE apropiată de negocieri a afirmat că deși dificultățile sunt reale, ambele părți încă cred că un acord este posibil.

O altă sursă din cadrul biroului lui Johnson a afirmat că „prim-ministrul și Von der Leyen au avut o discuție francă despre obstacolele semnificative care rămân în cadrul negocierilor. Diferențe foarte mari rămân între cele două părți și încă este neclar dacă acestea vor putea fi rezolvate”.

„Prim-ministrul și von der Leyen au fost de acord ca discuții suplimentare să aibă loc în următoarele zile între echipele de negociere. Premierul nu vrea să lase netestată nicio rută posibilă către un acord”, a adăugat aceasta.

Liderii celor 27 de state membre ale UE se vor întâlni joi, când von der Leyen îi va aduce probabil la curent cu starea negocierilor.

Capitalele UE așteaptă acum cu nervozitate răspunsuri de la Bruxelles.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat mai devreme în cursul zilei de joi că guvernul ei este dispus să lase negocierile să eșueze dacă Marea Britanie va respinge în continuare abordarea UE.

„Dacă din partea britanică vin condiții pe care nu le putem accepta, atunci vom merge pe calea noastră fără o înțelegere privind ieșirea [Marii Britanii]”, a declarat aceasta.

„Fiindcă un lucru este cert: integritatea pieței unice trebuie să fie menținută”, a adăugat Merkel.

Principalul obstacol este văzut de ambele părți ca fiind cererea de către UE a unei clauze care să asigure că dacă una dintre părți își actualizează standardele, cealaltă nu va putea beneficia de un avantaj competitiv.

Citește și: