Joe Biden și-a apărat alegerea generalului afro-american Lloyd Austin ca următor Secretar al apărării miercuri, pe fondul reticenței multor democrați și experți dornici să vadă un control civil mai strâns asupra armatei, potrivit AFP.

Lloyd AustinFoto: Pete Marovich / Zuma Press / Profimedia

Pentru ca numirea lui Austin, în vârstă de 67 de ani, să fie confirmată de Senatul SUA, cele două camere ale Congresului trebuie într-adevăr să acorde o scutire acestui general al armatei, pensionat din 2016, în baza unui regulament stipulând că un fost soldat trebuie să fie pensionat mai mult de 7 ani pentru a deveni ministru al apărării.

De la adoptarea acestei reguli în 1947, au fost aprobate doar două scutiri: prima în 1950 pentru George Marshall, care tocmai își implementase planul omonim de reconstrucție a Europei și a doua pentru Jim Mattis în 2016.

"Nu aș cere astăzi o derogare dacă nu cred că avem nevoie de ea în acest moment al istoriei noastre și dacă nu aș avea încrederea pe care o am în Lloyd Austin", a spus Biden la o conferință împreună cu generalul Austin.

„Cred în importanța controlului civil asupra armatei și a ministrului desemnat”, a adăugat președintele ales, având grijă să nu-l numească prin titlul său onorific de „general Austin”.

„Deci, așa cum a făcut-o pentru Jim Mattis, îi cer Congresului să acorde o derogare” lui Lloyd Austin, a concluzionat democratul.

Vorbind pe rând, Austin, care, dacă va fi confirmat, va deveni primul afro-american care va conduce Pentagonul, a asigurat că își va asuma îndatoririle „ca civil, cu experiență militară, desigur, dar și cu mare stimă și profund respect pentru concepția dominantă a controlului civil asupra armatei noastre”.

Mai mulți senatori democrați au anunțat deja marți că se vor opune, inclusiv Richard Blumenthal, Tammy Duckworth sau Jon Tester.

Joe Biden urmează să-i succeadă pe Donald Trump pe 20 ianuarie.