Polonia și Ungaria au acceptat de principiu propunerea de buget UE lansată de președinția germană a Consiliului și așteaptă acum aprobarea din partea Olandei, un alt stat membru care și-a manifestat scepticismul.

Uniunea EuropeanaFoto: geograph.org.uk

"Am ajuns la un acord preliminar dar există presiune ..obiectivul este acela de a rezolva asta înaintea summit-ului UE de joi”, a spus un oficial guvernamental polonez, citat de Reuters.

Uniunea Europeană ar putea avea nevoie să organizeze un summit suplimentar pentru a încheia un acord referitor la fondul de redresare economică şi buget, a declarat marți premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Comisia Europeană a criticat Polonia şi Ungaria cu privire la politicile despre care afirmă că limitează libertăţile presei şi independenţa sistemului judiciar. Dacă UE nu primeşte niciun semnal că Polonia şi Ungaria vor renunţa la veto, va trebui să continue fără ele, a spus un diplomat al UE.

În acest scenariu, fondul de redresare de 750 de miliarde de euro al UE ar fi creat pentru doar 25 de state membre, fără Polonia şi Ungaria, astfel încât celelalte state membre să primească banii necesari pentru a-şi ajuta economiile afectate în 2020 de criza coronavirusului.

Următorul buget pe termen lung al UE, de 1.100 de miliarde de euro, va rămâne blocat din acest motiv, iar UE se va finanţa în 2021 printr-un buget provizoriu, ceea ce ar bloca cheltuielile pentru proiecte noi şi ar reduce fondurile chiar şi pentru proiectele existente.