Europarlamentarii Fidesz ar putea rămâne în Grupul Partidului Popular European, dar într-o formă mai relaxată a cooperării, a propus premierul ungar într-o scrisoare adresată lui Manfred Weber.

Viktor OrbanFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

În calitate de președinte al Fidesz, Viktor Orbán a făcut o propunere de cooperare, după modelul fostului Grup al Partidului Popular European şi al Democraţilor Europeni (PPE-DE) din Parlamentul European, președintelui Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, rezultă dintr-o scrisoare care a ajuns în posesia ziarului ungar Magyar Nemzet, citează Rador.

În document, datat duminică, premierul ungar a precizat că în urma informației privind eventuala excludere a șefului delegației Fidesz-KDNP (Partidul Popular Creștin Democrat, KDNP) din PPE, Tamás Deutch, „au început să domine pornirile puternice, astfel că trebuie să vorbim despre cum va funcționa în continuare grupul partidului de guvernământ ungar în Parlamentul European”.

„În urma unei înțelegeri comune ne-am suspendat calitatea de membru al Partidului Popular European (...) Dar niciodată nu am vorbit despre ce înseamnă aceasta din punctul de vedere al cooperării la nivelul acestui grup politic din cadrul Parlamentului European”, a scris Viktor Orbán, care ar remedia „incompatibilitatea de acest gen” după modelul fostului grup PPE-DE.

„Europarlamentarii Fidesz ar rămâne în Grupul PPE, dar într-o formă mai relaxată a cooperării”, a subliniat Viktor Orbán, potrivit căruia aceasta ar fi o soluție bună atât pentru Fidesz, cât și pentru PPE.

Premierul ungar a mai menționat că el însuși a fost vicepreședinte al Partidului Popular timp de zece ani, astfel că a avut ocazia să observe cum funcționează Grupul Partidului Popular European și al Democraților Europeni. În opinia sa, în actualul context turbulent, această soluție ar permite pentru Fidesz și pentru Grupul PPE să coopereze în vederea promovării valorilor comune, dar cu mai puține conflicte.

Grupul Partidului Popular European și al Democraților Europeni a fost înființat în 1999, când democrații - în mare parte conservatori britanici - s-au alăturat Partidului Popular European. Grupul a funcționat în această formă până în 2009, când delegația britanică a ieșit din PPE.

Referitor la eurodeputații din Parlamentul European aflați în „alianță” cu Grupul Partidului Popular European, articolul 4 din Regulamentul de procedură al PPE prevede că delegația în cauză trebuie să accepte în toate cazurile valorile comune ale Partidului Popular European, precum și regulile de funcționare ale grupului politic.