Piața San Marco din Veneția a fost sub apă marți din cauza valurilor mari legate de vremea rea, în timp ce noul său sistem de protecție prin diguri artificiale mobile nu a fost declanșat, potrivit AFP.

VenetiaFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Locuitorii din Veneția au fost nevoiți să-și încalțe cizmele de cauciuc cu o „acqua alta” al cărei vârf a fost stabilit la 1,37 metri deasupra nivelului mării la sfârșitul după-amiezii, a notat un fotograf din AFP.

Marea a inundat Piața San Marco și terenul bazilicii sale, la fel ca trotuarele de-a lungul anumitor canale. În practică, unii negustori au instalat scânduri în fața pragurilor pentru a împiedica pătrunderea apei.

Cu toate acestea, la începutul lunii octombrie, Veneția își desfășurase pentru prima dată digurile artificiale concepute să o apere împotriva apelor în creștere.

Proiectul numit MOSE (Moses în italiană, Modulul Experimental Electromagnetic) este un sistem complex de inginerie care permite „impermeabilizarea” Serenissima datorită celor 78 de diguri plasate la punctele de intrare ale lagunei.

Este o rețea de chesoane umplute cu apă, care ar trebui să poată crește în 30 de minute, pentru a crea o barieră capabilă să reziste la o creștere a apei cu trei metri peste normal.

Marți, însă, sistemul de protecție nu a fost declanșat, deoarece prognozele eronate s-au bazat pe un vârf de apă de numai 120 cm deasupra nivelului mării.

Un vânt care sufla din Marea Adriatică s-a întețit apoi în mod neașteptat, a declarat primarul de la Veneția, Luigi Brugnaro, pentru agenția de presă italiană Agi.