Serviciile de informații norvegiene suspectează grupul de hackeri ruși Fancy Bear, legat de serviciile rusești, că se află în spatele unui atac cibernetic asupra Parlamentului norvegian anul acesta, dar a închis cazul din cauza lipsei unor dovezi suficiente, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ancheta arată că funcționarea rețelelor de care Storting (numele Parlamentului norvegian) a fost victimă face parte dintr-o campanie națională și internațională mai amplă care a durat cel puțin din 2019", a indicat marți serviciul norvegian inteligența internă (PST).

"Analizele arată că este probabil ca operațiunea să fie efectuată de un actor cibernetic desemnat (...) precum APT28 sau Fancy Bear. Acest actor este legat de GRU, serviciul de informații militare rusesc", a adăugat el într-un comunicat.

La 1 septembrie, Storting anunțase că fusese ținta cu câteva zile mai devreme a unui „vast” atac computerizat, a cărui origine nu fusese specificată la acea vreme, dar care îi permitea autorilor săi să intre în poștă. poșta electronică a unor membri și angajați.

O lună mai târziu, ministrul norvegian de externe Ine Eriksen Søreide - destul de neobișnuit - a numit în mod explicit Rusia.

Folosind așa-numita metodă „forță brută” care are ca scop spargerea unei parole sau a unui nume de utilizator printr-o multitudine de încercări și erori, această operațiune a făcut posibilă descărcarea informațiilor „sensibile”, potrivit PST.

"Cu toate acestea, ancheta nu a reușit până acum să descopere suficiente elemente pentru a decide asupra unei acuzații", se arată în comunicat.