Londra și Bruxellesul au anunțat marți un acord care permite retragerea controversatelor dispoziții dintr-un proiect de lege britanic care revenea asupra Tratatului privind Brexitul, scrie AFP.

Boris JohnsonFoto: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

Proiectul de lege privind piața internă revenea, încălcând asumat dreptul internațional, asupra dispozițiilor privind Irlanda de Nord din acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Aceste clauze sunt prevăzute pentru a evita revenirea unei granițe cu Republica Irlanda, o prevedere considerată esențială pentru menținerea păcii în insulă.

La capătul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles, ministrul britanic Michael Gove, însărcinat cu coordonarea activității guvernamentale, și vicepreședintele Comisiei Maros Sefcovic "pot de acum să anunțe un acord de principiu asupra tuturor subiectelor, în special în privința protocolului privind Irlanda și Irlanda de Nord", afirmă cei doi, într-un comunicat comun.

Guvernul britanic va retrage deci articolele controversate din lege, care privau Bruxellesul de revederea dispozițiilor specifice adoptate pentru Irlanda de Nord în privința ajutoarelor publice și a declarațiilor vamale pentru bunurile care circulă între provincia britanică și Marea Britanie.

În condițiile în care negocierile comerciale păreau blocate, la circa trei săptămâni de ruptura definitivă cu UE, în 31 decembrie, acest gest pare o concesie în fața Bruxellesului, unde premierul britanic Boris Johnson se va deplasa "în zilele următoare".