Japonia plănuiește să combată rata natalității extrem de scăzută prin finanțarea unor scheme matrimoniale bazate pe inteligența artificială (IA) pentru a-și ajuta locuitorii să-și găsească perechea, relatează BBC.

Tineri japoneziFoto: Toshifumi Kitamura / AFP / Profimedia Images

Autoritățile intenționează să subvenționeze de anul viitor autoritățile locale care derulează deja sau intenționează să demareze proiecte care folosesc pentru a cupla persoane.

Anul trecut numărul de bebeluși născuți în Japonia a scăzut sub 865.000, un nou minim istoric.

Națiunea care îmbătrânește rapid caută de mult timp modalități de a inversa una din cele mai scăzute rate ale natalității din lume.

Guvernul nipon plănuiește să aloce anul viitor autorităților locale 2 miliarde de yeni (aproximativ 19 milioane de dolari) pentru a crește numărul de nașteri, potrivit agenției AFP.

Multe regiuni ale Japoniei oferă deja servicii matrimoniale și o parte au introdus sisteme AI în speranța că vor realiza o analiză mai sofisticată decât formularele standard în care oamenii își completează datele.

Câteva sisteme existente sunt limitate deocamdată la criterii precum venitul și vârsta, oferind o „compatibilitate” doar în cazul unei potriviri exacte.

Presa niponă scrie că noile fonduri sunt menite să permită autorităților să acceseze sisteme mai avansate care cuantifică și factori precum hobby-urile și valorile.

Prognozele arată că populația Japoniei va scădea de la un vârf de 128 de milioane de persoane în 2017 la mai puțin de 53 de milioane până la sfârșitul secolului.

Legiuitorii sunt într-o cursă contracronometru pentru a asigura că forța de muncă a țării poate acoperi costurile tot mai mari cu asigurările sociale.

Însă Sachiko Horiguchi, un antropolog de la Universitatea Temple din Japonia, crede că sunt modalități mai bune la care guvernul poate apela pentru a crește rata natalității - precum ajutarea tinerilor care au salarii mici.

Aceasta evidențiază un raport recent care sugerează o corelație între nivelul scăzut al veniturilor și pierderea interesului într-o relație amoroasă în rândul tinerilor adulți japonezi.

„Dacă nu sunt interesați de întâlniri, cel mai probabil sistemul de matrimoniale va fi ineficient”, afirmă Horiguchi.

Analiștii subliniază de mult timp lipsa sprijinului pentru mamele care muncesc în Japonia, țară în care există așteptări puternice ca femeile să îndeplinească toate sarcinile gospodărești și să crească copiii pe lângă slujbele lor.

Citește și: