O fotografie postata pe internet in care senatorul de culoare Barack Obama apare imbracat in tinuta traditionala in timpul unei vizite efectuate in Kenya in 2006 a provocat un scandal in campania electorala din Statele Unite. Poza - publicata pe portalul The Drudge Report - il prezinta pe Obama purtand turban si roba, care i-au fost oferite cadou de batranii din Wajir, in nord-estul Kenyei. Tabara Obama spune ca fotografia a fost facuta publica de anturajul lui Hillary Clinton, rivala lui Barack Obama in cursa pentru desemnarea candidatului democrat pentru Casa Alba.

Managerul de campanie al lui Obama, David Plouffe, a declarat ca Hillary Clinton promoveaza "cea mai rusinoasa si mai ofensatoare campanie electorala din cursul acestor alegeri", in timp ce un consilier al senatorului de culoare a afirmat ca postarea acestei fotografii pe internet sugereaza ca "obiceiurile si culturile din alte parti ale lumii merita sa fie ridiculizate si condamnate", transmite France Presse.

In schimb, Hillary Clinton neaga cu vehementa aceste acuzatii. Managerul sau de campanie, Maggie Williams, a replicat:" Daca stafful lui Obama sugereaza ca a purta un port popular al unei tari este un gest separatist, atunci ar trebui sa le fie rusine". Williams a explicat ca fosta Prima Doamna a purtat haine traditionale ale multor tari pe care le-a vizitat si au existat multe poze publicate in urma vizitelor sale.

Ce scriu ziarele internationale

Presa internationala se arata preocupata de campania electorala din Statele Unite, unde atmosfera s-a incins din cauza unei fotografii. Cotidianul american The Washington Post relateaza ca "oamenii doamnei Clinton au pus in circulatie o fotografie cu un Obama costumat in somalez", iar Corriere della Sera titreaza "Obama musulman, un atac rusinos". Cel putin asa afirma sefii de campanie ai lui Barack Obama, care - potrivit aceluiasi ziar - o acuza pe Hillary Clinton ca "recurge la acest atac de frica". Cotidianul francez Le Monde ingnora acest duel, subliniind ca atat Obama cat si Clinton au adoptat un ton alert, desi programele lor electorale sunt aproape identioce - noteaza Rador. New York Times reaminteste ca, potrivit sondajelor, Barack Obama are sanse si in fata republicanului John McCain.

O noua dezbatere televizata

Cei doi rivali pentru desemnarea candidatului democrat la Casa Alba, Hillary Clinton si Barack Obama urmeaza sa se intalneasca in aceasta seara pentru o noua dezbatere televizata. Aceasta noua intalnire Clinton-Obama are loc inaintea alegerilor primare din statele Texas, Ohio, Vermont si Rhode Island, care vor avea loc pe 4 martie.