Camera inferioară a parlamentului britanic a adoptat luni seară controversatul proiect de lege care pune sub semnul întrebării Tratatul Brexit, o măsură de precauţie pentru Londra, care în cursul după-amiezii se declarase dispusă să renunţe ulterior la clauzele care au declanşat actuala criză din relaţia cu UE, transmite AFP.

Michael GoveFoto: michaelgove.com

Textul revine în special asupra anumitor aranjamente vamale pentru provincia britanică a Irlandei de Nord, planificate iniţial pentru a se evita pe 31 decembrie, când se încheie perioada de tranziţie, reintroducerea unei frontiere cu Irlanda, o garanţie considerată esenţială pentru menţinerea păcii pe insulă.

Pentru Londra, scopul proiectului de lege este de a apăra în reacţie integritatea teritorială a Marii Britanii, asigurând continuitatea schimburilor comerciale între regat şi provincia Irlanda de Nord. Adoptarea textului survine la scurt timp după ce executivul britanic a declarat luni după-amiază că este dispus să renunţe la clauzele controversate care au determinat UE să iniţieze o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Regatului Unit, potrivit Agerpres.

Guvernul britanic a declarat luni că este pregătit să renunțe la clauze controversate într-un proiect de lege care pune sub semnul întrebării tratatul care guvernează plecarea Marii Britanii din UE, o concesie către Bruxelles în mijlocul negocierilor dificile privind relația post Brexit, potrivit AFP.

Anunțul a venit chiar înainte de un apel planificat între prim-ministrul Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, întrucât discuțiile comerciale se poticnesc de patru săptămâni.

„Marea Britanie și UE au lucrat în mod constructiv” la punerea în aplicare a Tratatului de retragere, în centrul unei întâlniri între ministrul britanic Michael Gove și vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, luni la Bruxelles, a declarat guvernul britanic.

O videoconferință i-a reunit luni pe cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron și șefii Comisiei Europene Ursula von der Leyen și Consiliul European Charles Michel, care au discutat în special despre Brexit, potrivit AFP.

Această discuție a avut loc cu trei zile înainte de un summit de la Bruxelles și cu câteva ore înainte de un apel telefonic crucial între premierul britanic Boris Johnson și Ursula von der Leyen cu privire la negocierile post-Brexit, programate pentru ora 17:00 (16:00 GMT).