Rusia dezvoltă o flotă de robo-tancuri „invizibile” care au capacitatea de a distruge un întreg oraș „în câteva minute”, au avertizat experții militari, potrivit The Sun, citat de Rador.

T-14 ArmataFoto: Captura YouTube

Înfricoșătorul T-14 Armata este văzut ca următoarea generație de super tanc, care are capacitatea de a ucide fără niciun control uman. Experții militari sunt îngrijorați că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi tancurile, care au puterea de a transforma un oraș în pulbere, pentru a le împrăștia în toată Europa.

Profesorul de robotică și inteligență artificială de la Universitatea Sheffield, Noel Sharkey, spune că T-14 este în prezent operat prin telecomandă, dar oamenii de știință ruși se „grăbesc” să-l facă pe deplin autonom.

Profesorul Sharkey a militat de mai bine de 10 ani pentru interzicerea roboților ucigași. El a declarat pentru Express: „Rusia dezvoltă un super tanc masiv, următoarea generație Armata T-14, care este cu mult înaintea oricărui tanc militar. Superputerile sunt hotărâte să dezvolte flote de arme autonome (roboți ucigași) care pot fi lansate de câțiva specialiști. Acestea ar putea fi flote de super tancuri rusești la granițele europene sau flote de avioane de luptă chineze sau americane. În modul autonom, acestea ar putea fi declanșate accidental pentru lansare și atac și ar putea fi inițiate contra-atacuri. Nu avem nicio idee despre cum ar interacționa astfel de flote sau ce trucuri ar avea. Știm că, odată pornite, ar fi foarte dificil să fie retrase de oricine, și ar putea devasta și transforma în pulbere orașele noastre în câteva minute”.

Vehiculele de luptă de ultimă generație T-14 Armata folosesc o acoperire stealth specială pentru a se deghiza pentru radarul inamic. Detectoarele UV dau o avertizare instantanee cu privire la un atac, în timp ce un tun de 125 mm cu alezaj neted trage la o rată de 100 pe minut. Tancul poate distruge complet țintele inamice aflate la mai mult de cinci mile distanță. De asemenea, se mândrește cu o turelă complet autonomă, care se poate roti cu 360 de grade la viteză mare, pentru a da înapoi la amenințări în orice direcție, relatează RBTH.com. Un agent de mascare numit Mantiya a fost special dezvoltat pentru T-14. Vehiculul nu mai este vizibil pentru armele precum focoasele militare americane Javelin, care folosesc detecția termică pentru a atinge țintele.

Se spune, de asemenea, că Beijingul dezvoltă tancuri, nave de război și un avion de luptă autonom supersonic numit Dark Sword, cunoscut sub numele de Anjian, care se deplasează cu până la 740 mile pe oră.