Guvernul grec a anunțat luni prelungirea până la 7 ianuarie a principalelor măsuri de izolare, inclusiv închiderea școlilor, pentru a stopa răspândirea coronavirusului deosebit de ridicată în noiembrie, potrivit AFP.

Coronavirus GreciaFoto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Profimedia

"Îmbunătățirea datelor epidemiologice și reducerea presiunii virusului este lentă, mai lentă decât ne așteptam", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Stelios Petsas.

"Revenirea la normalitate trebuie făcută treptat și în siguranță", a spus el în timpul unui briefing de presă.

El a subliniat că „școlile, restaurantele, sălile de sport, locurile de divertisment și stațiunile de schi vor fi închise până pe 7 ianuarie”.

Interdicția tuturor călătoriilor în afara prefecturii sale de reședință „va fi, de asemenea, extinsă”, în timp ce călătorii care intră în țară vor trebui să se pună în carantină timp de 10 zile, a spus purtătorul de cuvânt.

Luni, magazinele de decorațiuni de Crăciun s-au redeschis ca o primă excepție de la restrângerea strictă impusă începând cu 7 noiembrie, coroborată cu o carantină de noapte.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat că vor fi permise mesele de Crăciun pentru maximum nouă persoane.

"Numărul de persoane spitalizate rămâne ridicat, 4.008 în prezent față de 4.079 pe 20 noiembrie" și "presiunea asupra spitalelor este importantă" din cauza numărului mare de persoane intubate și paturi ocupate în terapie intensivă, a precizat Petsas.

Cu toate acestea, el nu a exclus anunțurile guvernamentale până la sfârșitul săptămânii cu privire la redeschiderea saloanelor de coafură și a altor magazine.

Relativ neatinsă de primul val al epidemiei, Grecia a înregistrat o creștere a cazurilor și deceselor în noiembrie, luna în care țara a înregistrat cel mai mare număr de decese prin coronavirus, 1.882.

Până în prezent, țara deplânge peste 3.000 de decese și 115.400 de infecții cauzate de coronavirus, rata mortalității la un milion de locuitori fiind deosebit de mare, potrivit experților.

"Am făcut tot posibilul", a declarat Mitsotakis pentru Alpha TV, spunând că al doilea val nu are legătură cu decizia sa de a deschide țara turismului după primul val.

Luni, sub egida primului ministru, a avut loc un consiliu de miniștri prin videoconferință pentru a planifica primirea și depozitarea vaccinurilor anti-covid, precum și crearea a 1.018 centre de vaccinare în toată țara.

"Dacă totul merge bine, vaccinarea populației va începe la începutul lunii ianuarie", a spus Mitsotakis.

Guvernul a asigurat că peste 2,1 milioane de persoane pe lună pot fi vaccinate în mod voluntar.

Vaccinurile vor ajunge în Grecia la 48 de ore după aprobarea lor de către Agenția Europeană a Medicamentului la sfârșitul lunii, a spus premierul.