Statele Unite au anunțat luni noi sancțiuni împotriva Beijingului, într-un moment în care fermitatea împotriva Chinei, ridicată drept „cea mai mare amenințare la adresa democrației”, pare a fi subiectul unui consens din ce în ce mai mare între echipa lui Donald Trump și viitoarea administrație a lui Joe Biden, potrivit AFP.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trezoreria și Departamentul de Stat al SUA au vizat de această dată 14 înalți oficiali parlamentari chinezi pentru rolul lor în adoptarea unei controversate legi de securitate națională care „a subminat autonomia Hong Kongului”.

Acești vicepreședinți ai comisiei permanente parlamentare și membrii familiilor lor nu vor mai putea intra în Statele Unite, în timp ce posibilele lor active în Statele Unite vor fi înghețate și accesul la sistemul financiar american va fi blocat.

Washingtonul a impus deja astfel de sancțiuni pentru aproximativ cincisprezece oficiali din Hong Kong, inclusiv directorul executiv Carrie Lam, ca răspuns la adoptarea de către Beijing a acestei lgi draconice de securitate națională văzută pe scară largă ca o modalitate de a recâștiga controlul guvernului. Și președintele Trump a retras Hong Kong-ului statutul comercial preferențial de care se bucura fosta colonie britanică cu Statele Unite.

Comitetul permanent al parlamentului chinez "a votat în unanimitate în favoarea legii securității naționale folosite în mod repetat de Beijing pentru a bloca orice opoziție și a aresta pe cei care protestează împotriva politicilor sale opresive", a declarat secretarul de stat Mike Pompeo într-o declarație.

"Măsurile noastre de astăzi subliniază faptul că Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliații și partenerii săi pentru ca Beijingul să plătească consecințele deciziilor sale care subminează autonomia promisă Hong Kongului", a avertizat el.

Care va fi poziția lui Biden

Confruntarea este condusă de partea americană de Mike Pompeo, care a identificat în mod clar gigantul asiatic drept adversarul strategic numărul unu al Statelor Unite.

Acest laitmotiv a fost reluat săptămâna trecută de directorul serviciilor de informații americane, John Ratcliffe, care a indentificat, într-un articol publicat de Wall Street Journal, China ca fiind „cea mai mare amenințare la adresa democrației și libertății din lume”.

La o lună după ce democratul Joe Biden a fost ales la Casa Albă, ministrul chinez de externe Wang Yi a cerut luni „o tranziție lină” pentru „relansarea dialogului” și „reconstruirea încrederii” între cei doi primele puteri mondiale.

Cu toate acestea, această speranță de apropiere ar putea veni împotriva unei clase politice americane din ce în ce mai suspectă față de China.

Platforma lui John Ratcliffe a fost întâmpinată de un consens rar. Liderii republicani și democrați ai comitetelor de informații ale Congresului SUA au susținut avertismentul său la unison, în ciuda acestei perioade delicate de tranziție la Washington între un președinte în funcție care refuză să-și recunoască înfrângerea și un președinte ales care se grăbește să ajungă la Casa Alba.

Un alt semn al unei continuități probabile în confruntarea cu Beijingul: îl reprezintă faptul că Biden a spus că este gata să ridice rapid sancțiunile împotriva Iranului, într-un viraj de 180 ° față de miliardarul republican, dar Joe Biden afirmă că va menține , cel puțin inițial, tarifele instituite de administrația Trump pentru a pune presiune asupra Chinei în războiul său comercial.