Ploi abundente au provocat inundaţii duminică în nordul Italiei, declanşând alerta roşie în anumite zone din Veneto (nord-est), Friuli (nord) şi provincia Bolzano (nordul extrem), transmite AFP, citată de Agerpres.

inundatii in nordul Italiei (sursa foto: twitter)Foto: Hotnews

În câteva ore, pompierii din regiunea Veneto au trebuit să efectueze peste 400 de intervenţii de urgenţă între Belluno, Vicenza, Treviso şi Veneţia.

"Din cauza riscului de alunecări de noroi şi avalanşe din cauza vremii nefavorabile, îndemn pe toată lumea să evite să meargă în regiunea Belluno", a declarat pentru agenţia de presă Ansa preşedintele regiunii, Veneto Luca Zaia.

La Modena, în Emilia-Romagna (nord), râul Panaro a ieşit din matcă, provocând evacuarea locuitorilor în anumite zone în care apa s-a ridicat la 1,5 metri. Unora li s-a cerut să se refugieze la etajele superioare ale caselor lor.

Echipaje suplimentare de pompieri au sosit din Toscana şi Piemont.

Traficul feroviar între Bolzano şi Pasul Brenner la graniţa cu Austria, unde au fost înregistrate ninsori puternice, a fost întrerupt din motive de siguranţă în faţa riscului de avalanşe şi căderi de pietre şi copaci, precum şi pe autostrada A22 între Vitipeno şi Brenner.

Oraşul Bolzano nu mai este accesibil decât prin autostradă, celelalte căi de acces trebuind să fie închise. Alerta de avalanşă a fost activată în masivul Dolomiţi şi Trentino-Tirolul de Sud, unde pompierii au efectuat 500 de intervenţii în ultimele 24 de ore.

O altă consecinţă a intemperiilor: meciul de fotbal dintre Udinese şi Atalanta a trebuit amânat, deoarece terenul era prea inundat. În ultimele 24 de ore, Po, principalul fluviu din Italia, a crescut cu 2,5 metri.

"Situaţia celui mai mare fluviu italian este reprezentativă pentru starea cursurilor de apă din nordul peninsulei, de la Panaro la Cellina care s-a revărsat la Barcis în Friuli, în timp ce în Veneto un mic pod s-a prăbuşit în Gosaldo ', a subliniat Coldiretti, unul dintre principalele sindicate agricole.

Sudul ţării, deşi mai puţin afectat, nu a fost total cruţat: în Sicilia, o furtună violentă a lovit Messina sâmbătă seara, inundând străzile şi căile de acces. Legăturile maritime cu insulele Eoliene (nordul Siciliei) au fost suspendate de sâmbătă din cauza vânturilor puternice.