Negociatorii britanici și ai Uniunii Europene se întâlnesc duminică la Bruxelles într-o ultimă încercare de a ajunge la un acord privind comerțul post-Brexit, înainte ca acordul de tranziție să se încheie, pe 31 decembrie, transmite Reuters.

Boris JohnsonFoto: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

Premierul britanic Boris Johnson și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen au discutat sâmbătă și au transmis echipelor lor să reînceapă negocierile suspendate vineri.

Într-un comunicat de presă comun de după discuția telefonică, Johnson și von der Leyen au spus că o înțelegere nu este fezabilă dacă nu se rezolvă cele trei probleme spinoase rămase - guvernanța corporativă, pescuitul și regulile de concurență.

”Este ultima aruncare de zar”, a declarat Reuters o sursă britanică apropiată negocierilor.

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a spus și el că discuțiile de duminică cu omologul său David Frost vor arăta dacă se poate ajunge la un acord.

Potrivit ziarului The Times, majoritatea miniștrilor lui Johnson îl vor sprijini dacă va decide că un acord nu este în interesul Marii Britanii.

Ministrul britanic pentru agricultură, George Eustice, a spus duminică, că țara sa s-a pregătit extrem de mult pentru lipsa unui acord și este gata să treacă prin acest scenariu: ”Vom continua să lucrăm la aceste negocieri până când nu va mai avea rost să o facem”, a declarat Eustice.

Negocierile au fost suspendate vineri după ce speranțele pentru un acord păreau că s-au evaporat. Echipa britanică a spus că UE a făcut solicitări incompatibile cu suveranitatea sa și a avertizat că discuțiile s-ar putea încheia fără o înțelegere între cele două părți.