Negocierile dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană vor fi reluate duminică la Bruxelles, au anunțat premierul britanic Boris Johnson și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, relatează AFP. La rândul său negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a spus că discuțiile cu omologul David Frost de duminică vor arăta dacă poate fi încheiat un acord comercial, potrivit Reuters.

Boris Johnson si Ursula von der LeyenFoto: SWNS Adam Gray / SWNS / Profimedia

În ciuda divergențelor care persistă, aceștia au spus că „trebuie depus un efort suplimentar” de către negociatori pentru a determina dacă acestea pot fi „rezolvate”, au spus cei doi lideri într-o declarație transmisă de Downing Street, indicând că liderii vor discuta din nou luni.

Michel Barnier a spus, la rândul său, înainte de negocierile de duminică, că ”vom vedea dacă există o cale de a merge înainte”, a scris Barnier pe Twitter.

De altfel, Michel Barnier a declarat sâmbătă că va continua să caute o cale de a ajunge la un acord comercial cu Regatul Unit, dar a refuzat să se pronunţe asupra şanselor de a depăşi actualul impas din cadrul convorbirilor.

"Suntem calmi, ca de obicei, şi dacă mai există o cale, vom vedea", le-a spus el jurnaliştilor la Londra la intrarea în gară, de unde a plecat spre Bruxelles după ce convorbirile au fost întrerupte.

Trei puncte blochează încă încheierea unui acord: accesul pescarilor europeni în apele britanice, garanţiile cerute de Bruxelles în materie de concurenţă şi modul de rezolvare a diferendelor în viitorul acord.

Fără un acord care să le guverneze relaţia de la 1 ianuarie, Regatul Unit şi UE vor intra în schimburi comerciale supuse regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), sinonime cu drepturi vamale sau cote, ceea ce alimentează riscul unui nou şoc economic suprapus celui al pandemiei.