Câteva sute de oameni au protestat sâmbătă față de creşterea cheltuielilor militare în Germania, formând un lanţ uman în cartierul guvernamental din Berlin, scrie Agerpres, citând DPA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Organizatorii au precizat că lanţul uman de 500 de persoane a ajuns de la cancelaria Angelei Merkel la Bundestag, clădirea parlamentului. Poliţia a transmis că la protest au participat 350 de persoane.

Sindicate, organizaţii sociale şi de mediu au organizat protestul sub sloganul "Pace, nu armament".

Şeful asociaţiei sindicale germane (DGB), Reiner Hoffmann, a declarat: "DGB protestează împotriva nebuniei globale a armamentului şi a obiectivului NATO de 2% din PIB pentru apărare. Trebuie să rupem spirala acumulării de arme. Armamentul şi violenţa nu rezolvă nicio problemă".

Parlamentul urmează să discute marţi viitorul buget al Germaniei pentru 2021, care prevede cheltuieli militare mai mari.

Evenimentele din Germania au loc în timp ce preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, şi NATO, presează Berlinul să majoreze cheltuielile de apărare, care scad cu mult sub obiectivul NATO de 2 la sută din Produsul Intern Brut. Trump a anunţat planuri pentru retragerea parţială a trupelor americane din Germania în iunie, pe fondul unei dispute de lungă durată cu Berlinul asupra cheltuielilor militare, deşi Congresul SUA a luat măsuri pentru a opri acest plan.