Pentagonul despre retragerea trupelor din Somalia: Decizia nu reprezintă o schimbare a politicii SUA
SUA au în zona în jur de 700 de soldați care ajută forțele locale în lupta împotriva militanților organizației teroriste Statul Islamic și a militanților al-Shabab.
Oficiali americani spun că o parte dintre efectivele militare vor fi mutate în țările vecine, pentru a permite operațiunile de la graniță.
În ultimele luni, președintele Trump a dispus măsuri similiare vizând trupele americane din Irak și Afghanistan. A fost, de altfel, partea centrală a politicii sale externe, Trump vorbind de la bun început despre întoarcerea soldaților americani acasă, pe motiv că operațiunile militare de peste graniță sunt ineficiente și costă extrem de mult.
Ordinul privind retragerea, care va avea loc cu doar câteva zile înainte de finalul mandatului său (ceremonia oficială de inaugurare a noii administrații Biden va avea loc pe 20 ianuarie, conform cutumei- n.red), este însă în contradicție cu poziția exprimată de fostul secretar al apărării Mark Esper, care a militat pentru menținerea trupelor în Somalia. Acesta a fost demis luna trecută.
Pentagonul a transmis printr-o declarație de presă că ordinul nu reprezintă o schimbare în politica SUA.
”Vom continua să combatem organizațiile extremiste violente care ar putea amenința țara noastră, asigurând în același timp menținerea avantajului nostru strategic în competiția dintre marile puteri”, se arată în declarație.
Unii experți au avertizat că retragerea SUA din Somalia ar putea încuraja militanți extremiști de pe coasta de vest a Africii.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Nebunu' asta portocaliu chiar nu mai voia sa mearga la razboi cu nimeni, auzi la el "America first".
Somalia nu ajuta cu nimic, siria nu ajuta cu nimic. Dar a luat trupele din siria si le-a relocat in arabia saudita, tara care nu e in razboi. I-a trasformat in mercenari.
America era de cainele de paza al democratiei, iar acum lasa actori precum rusia, turci si china sa faca si desfaca, sa isi puna papitoii si minidictatorii acolo unde au nevoie. In siria Kurzi au dus razboiul americanilor, nu americanii au dus razboiul ci kurzii care au luptat impotriva ISIS iar mai apoi au fost lasati sa fie mancati de turci si de basad. Soldatii americani au plans cand au plecat spunand ca nu e posibil sa iti lasi aliatii in bataia vantului. A 2-a zi trupele americane au fost relocate in arabia, bu bu bum :)))
PORTOCALIU si acum stoarce bani dupa ce a pierdut alegerile, a strans 200milioane de dolari iar 70% din banii astia nu trebuiesc dati inapoi conformu legislatiei adica liber la furat frateeeee! :)
o familie de excroci care se gratiaza in avans, cum sa sa iti gratiezi copii inainte sa fie condamnati :))))
Chinezii sunt mai la sud, în Mombasa, ajutând la construirea infrastructurii din Kenya, în schimbul accesului la materii prime. În timp ce americanii se luptă cu morile de vânt ca don Quijote, chinezii câștigă adevăratul război: cel economic!