Doi jurnalişti de la postul de televiziune rus NTV au fost arestaţi de poliţie în Turcia, a anunţat vineri acest canal într-un comunicat, notează AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Joi dimineaţă, "jurnalistul Aleksei Petruşko şi cameramanul său, Ivan Malîşkin, au informat redacţia că au fost arestaţi de poliţişti la Istanbul", a indicat comunicatul. Joi seara, aceştia erau în continuare în arest, potrivit unui mesaj trimis colegilor săi de Petruşko şi citat de canal. Lucrând amândoi pentru programul Ţentralnoie televidenie care se poziţionează ca o emisiune săptămânală de informaţii, jurnaliştii nu mai răspuns de atunci la telefon, nici la mesaje, potrivit comunicatului.

Potrivit unei surse din cadrul Ministerului turc de Externe, jurnaliştii au fost arestaţi în momentul în care "filmau o fabrică de drone fără nicio acreditare".

"Au ajuns la Istanbul pentru o filmare, dar nu au primit nici autorizaţie, nici acreditare" pentru a filma, a declarat această sursă.

Biroul guvernatorului oraşului Istanbul a anunţat vineri seară că durata detenţiei jurnaliştilor a fost prelungită cu trei zile şi că ancheta în privinţa lor este în curs de desfăşurare.

La rândul său, Ambasada Rusiei în Turcia a declarat că este în contact cu autorităţile turce pentru a clarifica situaţia.

"Ne bazăm pe o cooperare operaţională" din partea Turciei, a subliniat ambasada într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook.

Arestarea a avut loc în timp ce Turcia, un susţinător neclintit al Azerbaidjanului, a anunţat săptămâna aceasta un acord cu Rusia privind înfiinţarea unui centru comun de observare a cărui misiune va fi de a supraveghea încetarea focului în Nagorno-Karabah, enclava separatistă azeră populată în principal de armeni.

Luptele violente între forţe azere şi separatişti armeni, declanşate la sfârşitul lui septembrie în această regiune, au făcut mai multe mii de morţi în şase săptămâni.

Un acord de încetare a focului, semnat pe 9 noiembrie între Baku şi Erevan sub patronaj rus, a pus capăt ostilităţilor.