Doi jurnaliști de la postul de televiziune rus NTV au fost arestați de poliție în Turcia, a anunțat vineri canalul tv într-un comunicat, potrivit AFP.

Logo NTVFoto: Wikipedia

Joi dimineață, "jurnalistul Alexeï Petrushko și cameramanul său Ivan Malychkine au informat redacția că au fost arestați de polițiști (...) la Istanbul", se arată în comunicat.

Joi seara, aceștia erau încă reținuți, potrivit unui mesaj trimis colegilor săi de Petrushko și citat de canal.

Ambii lucrează pentru programul ”Tsentralnoïe televidenie” care se poziționează ca o emisiune săptămânală, jurnaliștii nu mai răspund la telefon sau la mesaje, potrivit comunicatului de presă.

Potrivit unei surse din Ministerul de Externe turc, jurnaliștii au fost arestați în timp ce „filmau o fabrică de drone fără nicio acreditare”.

„Au ajuns la Istanbul pentru o filmare, dar nu au primit nici autorizație, nici acreditare” pentru a filma, a declarat această sursă pentru AFP.

Biroul guvernatorului din Istanbul a anunțat vineri seară că durata custodiei jurnaliștilor a fost prelungită cu trei zile și că ancheta lor este în desfășurare.

La rândul său, Ambasada Rusiei în Turcia a declarat că este în contact cu autoritățile turce pentru a clarifica situația.

„Mizăm pe cooperarea operațională” din partea Turciei, a declarat ambasada într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook.

Arestarea vine în momentul în care Turcia, un susținător ferm al Azerbaidjanului, a anunțat săptămâna aceasta un acord cu Rusia privind înființarea unui centru comun de observare a cărui misiune va fi să monitorizeze încetarea focului în Nagorny Karabakh, o enclavă separatistă azeră populată în principal de armeni.

Luptele mortale dintre forțele azere și separatiștii armeni, care au izbucnit în această regiune la sfârșitul lunii septembrie, au lăsat câteva mii de morți în șase săptămâni.

Un acord de încetare a focului, semnat pe 9 noiembrie între Baku și Erevan sub patronajul rus, a pus capăt ostilităților.

NTV (rusă НТВ) este un canal de televiziune rusesc, potrivit Wikipedia. A fost lansat pe 10 octombrie 1993 și are sediul la Centrul Tehnic "Ostankino" aflat lângă Turnul de Radio si Televiziune "Ostankino", Moscova. Este retransmis parțial în Republica Moldova de canalul TV7. Emite pe teritoriul Rusiei, iar prin intermediul canalului TV ”NTV Mir” emite și în CSI, Țările Baltice, Europa de Vest, Orientul Apropiat, Statele Unite, Canada, Israel, Australia, Noua Zeelandă și Oceania. Alături de Rossia 24 și Pervîi Kanal,

NTV a fost interzis în Ucraina pentru că ar alimenta separatismul cu ajutorul unor informații părtinitoare.