Procurorii din Bosnia au inculpat vineri patru persoane, inclusiv un premier regional și un ministru regional de finanțe, în legătură cu achiziţia de ventilatoare "neconforme" destinate pacienţilor cu COVID-19, relatează Reuters.

Ventilator medicalFoto: Nicola Marfisi/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Toţi cei patru puși sub acuzare au negat că au făcut ilegalităţi. Cazul a stârnit indignare în Bosnia, mii de oameni ieşind în stradă în mai pentru a protesta împotriva proastei guvernări şi a corupţiei.

Srebrena Malina, companie specializată pe prelucrarea zmeurei şi fără autorizaţia de a importa echipamente medicale, a fost aleasă de grupul de criză din Federația Bosniei și Herțegovinei (una din cele două entităţi bosniace, alături de Republica Srpska) pentru a importa aparate chinezeşti de ventilaţie mecanică, într-un moment în care pandemia tocmai se instalase, în aprilie, şi regulile privind achiziţiile erau relaxate.

Această relaxare a permis negocieri directe cu furnizorii, în locul obişnuitelor licitaţii publice.

Ministrul de Finanțe Jelka Milicevic, care, spun procurorii, a permis achiziția ventilatoarelor, este acuzat de neglijență.

Ceilalți trei - premierul Fadil Novalic, managerul companiei implicate, Fikret Hodzic, şi fostul şef al Apărării civile, Fahrudin Solak - se confruntă cu acuzații de corupție și deturnare de fonduri.